duminică, septembrie 8, 2024
AcasăLocalBotoşăneni ajunşi în stare gravă la spital cu "boala instalatorului"

Botoşăneni ajunşi în stare gravă la spital cu „boala instalatorului”

Doi botoşăneni au ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași unde au fost diagnosticaţi cu leptospiroză. Această boală apare în urma contactului cu paraziți purtați de șoareci și șobolani și deși este rară, netratată la timp, poate fi fatală.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Primul pacient este un bărbat de 74 de ani din județul Botoșani, care inițial s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași acuzând febră, frisoane și o stare generală alterată. Simptomele au început cu cinci zile înainte, iar starea lui s-a deteriorat semnificativ.

Din acest motiv, personalul de la UPU l-a redirecționat către Spitalul Clinic „Parhon” din Iași. Pacientul prezenta, de asemenea, insuficiență renală și afectare hepatică.

Bărbatul locuia într-o zonă rurală și a avut contact potențial cu paraziți purtați de șoareci. Acest lucru, combinat cu afectarea hepatică și starea generală septicemică, i-a determinat pe medici să suspecteze leptospiroza, ipoteză care a fost ulterior confirmată.

Din fericire pacientul a răspuns bine la tratamentul cu antibiotice și la tratamentul suportiv, recuperându-și atât funcția renală, cât și cea hepatică. Acesta a fost externat după 10 zile.

Agricultor în stare gravă

Al doilea pacient este un bărbat de 41 de ani din Botoșani, care lucrează în agricultură. Acesta prezenta febră de două săptămâni și a fost evaluat inițial la Unitatea de Primiri Urgențe din Botoșani, apoi direcționat către Spitalul Clinic „Parhon” din Iași din cauza insuficienței renale acute.

De asemenea, având în vedere că pacientul prezenta și disfuncție hepatică, a fost suspectat de leptospiroză și diagnosticat pozitiv.

Medicul a declarat că pacientul a răspuns pozitiv la tratamentul inițial cu antibioterapie și hidratare, iar o evoluție favorabilă este așteptată. Pacientul a fost ulterior transferat la Spitalul de Boli Infecțioase.

„Ne confruntăm în mod deosebit cu astfel de cazuri în preajma primăverii și toamnei, cu aproximativ 10-20 de cazuri pe an. Colaborăm strâns cu colegii de la Boli Infecțioase, într-o abordare multidisciplinară care implică medici infecționiști, gastroenterologi și nefrologi. Unii pacienți pot necesita hemodializă acută sau dializă hepatică din cauza afectării hepatice. Totuși, dacă tratamentul cu antibiotice este inițiat rapid și diagnosticul este pus la timp, evoluția este favorabilă, pacienții răspunzând bine la antibioterapie și recuperându-și complet funcțiile hepatice și renale”, a spus Ionuț Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Ce simptome are boala

Leptospiroza este o boală contagioasă, care se poate transmite prin contactul cu pielea sau rănile deschise. Cunoscută și sub denumirea de „boala instalatorului”, aceasta afectează frecvent persoanele care lucrează în canale sau subsoluri de blocuri, unde pot intra în contact cu contaminări provenite de la șoareci și șobolani. Leptospiroza poate fi fatală, cauzând afectare multiorganică, în special hepatică severă, și insuficiență renală acută, necesită internare și tratament adecvat.

Simptomele leptospirozei apar la una sau două săptămâni după infecție, iar evoluția bolii poate fi rapidă și severă. Boala este contagioasă, motiv pentru care pacienții sunt izolați și se aplică măsuri speciale de izolare.

Medicul recomandă tuturor celor care lucrează în medii unde există posibilitatea de contact cu astfel de paraziți să evite lucrul în zonele care țin de subsoluri și canalizare fără echipament de protecție adecvat. De asemenea, aceștia ar trebui să fie atenți și să se prezinte la evaluare medicală dacă dezvoltă febră persistentă și simptome generale afectate după aceste activități.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
18.6 ° C
18.6 °
13.3 °
33 %
1.3kmh
0 %
Dum
28 °
lun
29 °
mar
30 °
mie
21 °
joi
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cea mai reușită parcare de luna asta. Și a fost concurență mare.

EDITORIAL

Faptul că în ultima perioadă trei membri marcanți ai PNL au dispărut de pe lista de consilieri locali ar putea însemna pentru unii cimentarea...

EPIGRAMA ZILEI

Mulți spun că doamna primar Are de elucidat Dacă al ei drag vlăstar Este fată sau băiat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...