În cursul lunii mai, câteva zeci de angajați botoșăneni făcut reclamații la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani. Asta înseamnă că patronii din Botoșani se abat de la respectarea legii.
În ceea ce privește interacțiunea directă cu cetățenii și problemele pe care aceștia le-au
reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, în luna mai 2024 au fost
înregistrate 32 de petiții, dintre care 7 au fost clasate, iar una a fost redirecționată către alte inspectorate teritoriale de muncă.
Printre cele mai des întâlnite cazuri pentru care au fost întocmite reclamații se numără 15 pentru neplata salariilor, 10 pentru neefectuare concediu odihnă, 8 pentru neeliberarea
documentelor pentru încetarea activității, opt pentru muncă nedeclarată, iar șapte pentru muncă suplimentară.
Totodată, șase patroni botoșăneni au făcut reclamații în privința programului de lucru, trei pentru norma de lucru, doi pentru neplata concediului medical. Câte un angajat și-a manifestat nemulțumirea și în privința sporurilor, desfacerea contractului de muncă abuziv, condițiilor muncă, lipsa echipament protecție, lipsa fișei de aptitudine, neplata diurnei, neacordarea bonuri de masă, agresiune verbală și discriminare.
Ce trebuie să știe cei care fac o sesizare
Salariații care întâmpină diverse probleme la locul de muncă pot sesiza acest lucru la Inspectoratul Teritoriale de Muncă (ITM) Botoșani sau direct pe site-ul Inspecției Muncii (IM). Plângerile se pot depune în format fizic, la sediul ITM sau în format electronic, prin e-mail, fax sau completând un formular electronic disponibil pe site-ul IM.
La depunerea sesizării, angajaţii nu trebuie să prezinte niciun fel de dovezi. Asta pentru că autoritățile vor efectua controale la angajator, urmând să-i solicite acestuia toate informațiile sau documentele pe care le consideră necesare pentru rezolvarea cererii salariatului.
Cu ocazia controlului, se vor procura dovezi, se vor efectua investigaţii, urmând să dispună măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale. Angajaţii care depun o astfel de reclamaţie la ITM nu trebuie să îşi facă griji pentru repercursiuni pentru că, potrivit legii, sesizările beneficiază de confidenţialitate, nefiind dezvăluit angajatorului motivul controlului.