Tinerii din Botoșani nu par să fie atrași nici de alegerile europarlamentare. Cel puțin așa indică datele prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă. Astfel, la 18,30, prezența la vot la europarlamentare era de 40,31 la sută, față de o prezență de aproape 41 la sută înregistrată la alegerile locale, diferența fiind de numai un procent.
Astfel, după aproape 12 ore de la deschiderea secțiilor de votare, se prezentaseră pentru a-și exprima opțiunile la alegerile europarlamentare un număr de 151.357 de persoane, din care 148.057 votanți pe liste permanente și complementare.
La fel ca la locale, cea mai mare prezență fusese înregistrată în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani și peste 65 de ani. Ce surprinde este însă numărul mic al tinerilor. Astfel, până la ora 18,30 votaseră numai 11.849 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. Și aici, predomina votul femeilor, 79.436 față de 72.810 bărbați.
Discrepanțele se manifestau și la mediul în care s-au exprimat voturile. Potrivit statisticilor AEP, cele mai multe opțiuni fuseseră exprimate, din nou, în mediul rural – 96.070 voturi față de 56.270 în urban.
Deși situația este surprinzătoare, recensământul populației anunța cumva această prăbușire. Structura demografică a populației rezidente făcută după ultimul recensământ arăta că județul Botoșani se confruntă cu o îmbătrânire accelerată.
Vârsta medie a populației a crescut de la 39,6 ani la 41,3 ani în decursul ultimului deceniu, plasând județul pe locul 7 în ierarhia județelor după vârsta medie. La fel, categoria din populație care predomină în județ este cea cu vârsta cuprinsă între 45-54 de ani. În plus, analiza făcută imediat după finalizarea recensământului populației arăta că tinerii care pleacă la studii universitare nu se mai întorc în Botoșani, contribuind astfel la un grad scăzut de urbanizare și la pierderi semnificative în municipiul Botoșani.