O oală cu mâncare uitată pe foc i-a pus în pericol, astăzi la prânz, pe locatarii unui bloc de pe strada Viilor, din municipiul Botoșani. În momentul producerii evenimentului, în apartamentul situat la etajul I, era doar un băiat de 10 ani. Când a simțit miros de fum, acesta și-a alertat vecinii, care au sunat după ajutor, la 112.
Un echipaj aparținând Detașamentului de Pompieri Botoșani a ajuns la fața locului, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Pompierii au aerisit spațiul și s-au asigurat că pericolul a fost înlăturat.
Pompierii spun că respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență recomandă:
✔ să nu lăsați mâncarea pe foc, nesupravegheată;
✔ după ce ați terminat de gătit asiguraţi-vă că ați oprit cuptorul, aragazul și butelia;
✔ curățați și îndepărtați depunerile de grăsime și resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele și grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc ușor;
✔ nu lăsați copiii singuri în bucătărie. Păstrați chibriturile și brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge și amplasați un dispozitiv de siguranță la ușa de la cuptor.
Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:
✔ opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;
✔ nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;
✔ stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.
Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.