joi, septembrie 19, 2024
AcasăLocalStudiu| Problemele cheie care unesc și divizează partidele politice în alegerile europene

Studiu| Problemele cheie care unesc și divizează partidele politice în alegerile europene

În perioada 6-9 iunie, alegerile pentru Parlamentul European au loc separat în toate cele 27 de state membre, cu partidele naționale concurând între ele.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Înainte de alegeri, Institutul Universitar European a lansat o nouă versiune a renumitei sale aplicații de consiliere de vot, care ajută votanţii să vadă exact ce partid se aliniază cu principiile lor. Respondenţii au completat răspunsurile în aplicaţie, iar echipa de cercetare care a dezvoltat aplicația de consiliere pentru vot EU&I de la Centrul Robert Schuman a analizat cele mai consensuale și cele mai polarizante probleme între partidele din UE și tendințele emergente din răspunsurile utilizatorilor la test.

Pe tema avortului, apărării și securității, statului de drept și costului vieții

Contrar peisajului polarizat adesea prezentat în media, studiul relevă un acord semnificativ pe mai multe probleme cheie. Drepturile privind avortul înregistrează o opoziție remarcabilă de 74% din partidele din UE față de restricții, o opinie reflectată de peste 80% dintre utilizatorii EU&I până acum. Acest lucru evidențiază o divergență clară față de dezbaterile controversate din alte părți ale lumii, cum ar fi SUA.

Un consens larg a apărut și în privința problemelor de apărare și securitate: peste 70% dintre partide sunt de acord că UE ar trebui să își întărească politica de securitate și apărare și să sprijine creșterea cheltuielilor militare. Această poziție este reflectată de aproape 80% dintre utilizatorii care favorizează întărirea politicii de apărare a UE și 72% care sprijină ajutorul militar pentru Ucraina. Susținerea puternică pentru ca Ucraina să adere la UE subliniază răspunsul colectiv la amenințările externe.

Principiul guvernării democratice arată, de asemenea, un grad ridicat de acord, cu 85% dintre utilizatori și 68% dintre partidele care și-au exprimat opinia în această chestiune, susținând sancțiunile împotriva statelor membre care subminează statul de drept. Acest lucru reflectă un angajament comun pentru susținerea valorilor democratice în cadrul UE.

Partidele converg, de asemenea, asupra a două probleme economice care au fost foarte relevante în ultimii ani: problemele cu care se confruntă fermierii europeni și criza costului vieții, cu 71% dintre partide favorabile protejării fermierilor de concurența externă, precum și 70% aprobând intervenția statului pentru controlul creșterii prețurilor la bunurile de bază. Deși sprijinul utilizatorilor este puțin mai scăzut, în jur de 60%, aceste probleme rămân destul de consensuale.

Despre puterea de veto, mediu, droguri ușoare și imigrație

Cu toate acestea, mai multe probleme divizează puternic partidele și alegătorii din UE. Cea mai divizivă problemă este puterea de veto a fiecărui stat membru: 48% dintre partidele care au o opinie în această privință sunt în favoarea reducerii puterii de veto a statelor membre, în timp ce 50% sunt împotrivă. Deși mulți lideri europeni și-au exprimat nemulțumirea cu privire la cazurile în care o țară blochează decizii cruciale în UE, există încă un mare dezacord cu privire la limitarea acestei puteri. Utilizatorii sunt, de asemenea, împărțiți, cu cel mai mare procentaj de răspunsuri „Fără opinie”, deoarece mulți se luptă să ia o poziție clară asupra acestei chestiuni.

În ceea ce privește politica de mediu, există o ușoară majoritate de partide și utilizatori care se află de partea „verde” în chestiuni precum promovarea transportului public prin taxe verzi și sprijinirea energiei regenerabile, dar o politică mai specifică – propunerea de a interzice vânzarea mașinilor cu motor cu combustie internă până în 2035 – dezvăluie diviziuni ascuțite, arătând că discursul despre acțiunile climatice versus impactul economic este puternic polarizat.

Legalizarea consumului personal de droguri ușoare vede o divizare aproape egală, cu 48% dintre partide în favoare și 44% împotrivă. Utilizatorii sunt ușor mai suportivi, cu 53%, indicând o dezbatere controversată asupra libertăților personale versus controlul reglementar.

Așa cum era de așteptat, politica de imigrație continuă să polarizeze, cu 50% dintre partide și 44% dintre utilizatori susținând controale mai stricte asupra imigrației, în timp ce 43% dintre partide și aproape 40% dintre utilizatori se opun unor astfel de măsuri. Sistemul de relocare obligatorie pentru refugiați de asemenea divide opiniile, deși sprijinul utilizatorilor este ușor mai mare.

Această analiză acoperă 274 de partide politice și 6 candidați independenți (irlandezi) din cele 27 de țări ale UE și primii 150.000 de utilizatori ai instrumentului EU&I.

EU&I este conceput pentru a ajuta cetățenii să găsească partidul politic care se potrivește cel mai bine preferințelor lor în alegerile pentru Parlamentul European din 2024. Instrumentul a fost dezvoltat de un grup de peste 150 de cercetători europeni și este condus de Lorenzo Cicchi și Andres Reiljan.

Disclaimer: Eșantionul de utilizatori ai aplicației EU&I nu este un eșantion reprezentativ al cetățenilor UE și nu ar trebui interpretat ca atare.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ploaie ușoară
13.9 ° C
13.9 °
13.6 °
96 %
4.5kmh
100 %
joi
19 °
vin
21 °
sâm
23 °
Dum
23 °
lun
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Până începe iar dezvoltarea, utilajele sunt sub pază bună.

EDITORIAL

De câteva zile a început din nou școala și pare-se că nimic nu s-a schimbat în bine. Ba dimpotrivă, părinții copiilor din Botoșani (și,...

EPIGRAMA ZILEI

Lin, precum bătrâna Sena Din decor, vacanța iese, Soațele părăsesc scena Intră-n loc, metrese...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...