Municipiul Botoșani s-a transformat într-un adevărat șantier, fiind demarate lucrări de modernizare a drumurilor din diferite zone ale orașului, dar și a mai multor unități de învățământ. Unii botoșăneni se arată, însă, mulțumiți de mobilizare, în timp ce alții pun sub semnul întrebării motivele din spatele acestei explozii de activitate în an electoral și mai ales în ultimele două luni.
Coincidență sau nu, în ultimele două luni, respectiv în perioada campaniei și a precampaniei electorale, municipalitatea a demarat mai multe investiții cu impact mare în peisajul urban. Unul dintre cele mai recente proiecte este asfaltarea străzii Arhimandrit Marchian, asta după ce botoșănenii s-au săturat să facă slalom printre cratere.
„Știu foarte bine că aceste lucrări puteau fi temporizate oricând în acești patru ani”
Marian Murariu, consilier local ales pe listele PSD în urmă cu patru ani, dar care a trecut recent în tabăra AUR, susține că problema stării degradate a străzii Marchian este cunoscută de patru ani, timp în care lucrările puteau fi programate și executate în mod corespunzător.
„Este bătaie de joc de banii publici, se știe încă de patru ani că strada Marcian este foarte stricată, foarte degradată, se circulă greu pe acolo. (…) Știu foarte bine că aceste lucrări puteau fi temporizate oricând în acești patru ani, iar dumnealui alege, spre sfidarea cetățenilor, fix săptămâna înainte de alegeri”, a declarat Murariu.
Reporterii „Monitorul” au încercat să-l contacteze pe primarul Cosmin Andrei, însă acesta nu a răspuns.
„Asfaltatul unor străzi ia doar ochii oamenilor în anul electoral”
În urmă cu două luni, municipalitatea a decis reabilitarea primului tronson din Centura municipiului Botoșani, respectiv Mihail Kogălniceanu – Pacea. Carosabilul se afla într-o stare deplorabilă, fiind cârpit cu plombe de ani buni. „Asfaltatul unor străzi ia doar ochii oamenilor în anul electoral”, a spus un botoșănean. Mai mult, în urmă cu câteva săptămâni, au demarat lucrări de modernizare și pe restul Centurii.
În urmă cu aproximativ o lună, Cosmin Andrei anunța pe rețele sociale finalizarea lucrărilor de asfaltare de pe prima stradă din Cvartalul 1, adică de pe Alexandru cel Bun. Dacă alte lucrări întârzie cu lunile sau anii să fie finalizate, această stradă a fost reabilitată într-un an, deși termenul era de doi. Primarul Cosmin Andrei nu a pierdut ocazia de a se lăuda pe rețele de socializare chiar și cu străzile de câteva sute de metri care s-au asfaltat în Cvartalul 1, dar și în Cvartalul 3.
În plus, modernizate au fost și străzile Nicolae Iorga și Viilor care au avut dale de tramvai și gropi în carosabil pe tot parcursul mandatului lui Andrei. Până și trecerile de pietoni recent trasate au avut un video dedicat.
„Așa se întâmplă în an electoral”
În ultimele două luni au fost demarate lucrări de reabilitare în majoritatea școlilor botoșănene. Zeci de părinți au fost revoltați de schimbările din programul celor mici și susțin că „așa se întâmplă în an electoral, apoi se înfundă în birou, că nu sunt bani și tot felul de alte motive”, a fost comentariul unui botoșănean. „O întrebare: de ce ați început altele când nu ați terminat ce ați început? Aveți grădinițe în lucru pe care nu le-ați finalizat cum era promis. Aveți nevoie de voturi?”, a spus o mămică din Botoșani.
Printre școlile care vor suferi lucrări de reabilitare se numără Școala Gimnazială nr. 11, Școala Gimnazială Elena Rareș (Școala nr.8), Școala Gimnazială Grigore Antipa, Școala Gimnazială nr 7 sau Colegiul Național „Mihai Eminescu”.
„Nu se face acest lucru pentru că este campanie electorală”
Mai mult, au demarat și lucrările de construcție la o nouă creșă în zona Pod de Piatră. Primarul nu a pierdut ocazia de a-și expune realizarea pe rețele sociale, însă acesta a precizat că „nu se face acest lucru pentru că este campanie electorală, ci pentru că avem parte de un constructor serios care vrea să-și respecte termenele”.
Cu aproximativ o săptămână în urmă, edilul anunța o investiție de 11,6 milioane de lei în renovarea energetică a unor blocuri din Botoșani. Fondurile fiind alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).