Dubla tragedie de luni dimineaţă, din judeţul Botoşani, în care o femeie a fost ucisă în somn de soţul ei, după care bărbatul s-a sinucis, a dus şi la o anchetă internă în rândul IPJ Botoşani.
Asta pentru că femeia a apelat de două ori serviciul 112 în zilele care au precedat nenorocirea. De fiecare dată poliţiştii au fost la locuinţa familiei, dar nu a fost emis un ordin de protecţie.
Şefii poliţiştilor au dorit să afle dacă aceştia au intervenit corect şi dacă ar fi trebuit sau nu emis un ordin de protecţie. Potrivit oamenilor legii, au fost efectuate două apeluri în această lună la 112 de către victimă, unul pe 21 mai, iar celălalt pe 26 mai. În ambele apeluri era sesizat un scandal la domiciliu. S-a intervenit, iar polițiștii care au fost în acel moment au aplicat o sancțiune soțului pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și pentru scandal.
De asemenea a fost completat şi formularul de risc pentru întocmirea ordinului de protecție, însă, din informațiile oferite de femeie nu s-a stabilit că există un risc iminent. Pe 26 mai a fost aplanată starea conflictuală pentru că femeia ar fi sesizat neînţelegeri cu soțul său pe fondul geloziei, dar nu şi agresivitatea acestuia.
În urma verificărior efectuate, inclusiv a aparaturii de tip body cam pe are o aveau poliţiştii la vizitele la domiciliul celor doi soţi, concluziile au fost destul de clare. „Activitățile desfășurate de polițiști au fost realizate în conformitate cu prevederile legale, respectiv Legea 217/2003 privind violenta in familie și OMAI 146/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști”, a precizat agent şef adjunct Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoşani.
„Toată viața lui asta vorbă o spunea: că eu am să te omor”
Apropiaţii familiei spun că femeia care şi-a găsit sfârşitul în mâinile soţului trăia un coşmar. Deşi a sunat la 112, însă, aceasta nu ar fi cerut ordin de protecţie împotriva bărbatului şi folosea apelurile mai mult pentru a-l ameninţa.
“Toată viața lor au avut conflicte. El era bețiv, bea într-una, și de la băutură, o teme pe dânsa de toți oamenii, că de ce se uită la ea. Sâmbătă au fost la o nuntă. S-a întors acasă, a mai băut acasă, iar s-a luat de ea, ea a chemat poliția. Poliția a venit, nu știu ce a făcut.
Toată viața lui asta vorbă o spunea: că eu am să te omor și eu am să mă spânzur, o să vadă lumea ce o să fac eu. De trei ori a fost poliția, dar nu a făcut niciodată nimic. Nu a avut niciun ordin de restricție, probabil n-a cerut ea”, a spus mama femeii.
„Nu cred că dacă s-ar fi stat de vorba adevărat, interesat, nu ar fi ieşit de doua bife”
Pe de altă parte, însă, asociaţiile care apără drepturile femeilor spun că, uneori, poliţiştii îşi fac treaba mecanic, mai ales în astfel de situaţii, şi pot trece cu vederea unele semne de abuz din partea unui partener sau a celuilalt.
„Ce poate face poliţistul? În primul rând să se lămurească că răspunsurile victimei sunt şi cele care nu vin din emoţia, ci din posibilitatea de a analiza ce i s-a întâmplat. Este posibil ca ea să nu îşi dea seama că a încercat să o omoare. Dacă chestionarul nu e citit pe înţelesul victimei, se pun sec întrebările, s-ar putea să nu iasă de ordin. Victima asta a sunat la 112 de două ori. Nu cred că dacă s-ar fi stat de vorba adevărat, interesat, nu ar fi ieşit de doua bife. Nu ştiu dacă cei care fac chestionarele de risc pot trăi cu conștiința în sensul că astăzi victima care a sunat la 112 nu mai este în viață.
Nici la nivel local nu acţionăm cum trebuie ca să salvăm o viața. Doamna a reclamat violenţa. Poliţia nu poate să tragă concluzii acum că nu i-a ieşit chestionar de risc câtă vreme avea indicii şi să se sesize din oficiu în penal”, a precizat Corina Voicu, consilier juridic în cadrul asociaţiei ANAIS.
Cu toate acestea, specialiştii spun că este foarte dificil ca în astfel de cazuri să se solicite un ordin de protecţie de către femeie. „Din experiența mea cu victimele violenței domestice procentul în care victima acceptă ordinul de protecție sau găzduirea într-o locuință protejată este foarte scăzut”, a explicat un specialist din cadrul DGASPC Botosani.
Vrei să scapi de întrebarea arzătoare, eu cu cine votez la Europarlamentare?
Institutul Universitar European a lansat o nouă versiune a renumitei sale aplicații de consiliere de vot, care te ajută să vezi exact ce partid se aliniază cu principiile tale. Cum poţi face asta?
Accesezi linkul- https://euandi.eu/en, selectezi ţara şi apoi apeşi butonul pentru a începe chestionarul. Ulterior trebuie să bifezi care este poziţia ta faţă de afirmaţia pe care o citeşti. La final vei şti exact care este partidul pe care să-l votezi.