Reprezentanții firmei Consitrans, care a câștigat licitația pentru realizarea documentației tehnice pentru drumul de mare viteză Botoșani – Suceava, s-au întâlnit ieri cu cei din conducerea CJ Botoșani, primarii municipiului Botoșani, orașului Bucecea și ai comunelor Vlădeni, Mihai Eminescu și Curtești, cu reprezentanții Zonei Metropolitane, directorul Direcției de Drumuri și Poduri Botoșani, precum și cu reprezentanții echipelor de proiect de la cele două consilii județene.
Scopul întâlnirii a fost armonizarea variantelor de traseu ce vor fi propuse spre Analiza Multicriterială cu situația din teren. Ulterior discuțiilor, echipele tehnice au mers pe teren pentru a stabili cele mai bune variante de traseu.
De asemenea, s-a convenit asupra necesității realizării unui nod de descărcare la Huțani, care să lege prin intermediul DJ 291 drumul de mare viteză de orașul Bucecea, unde se dezvoltă un parc industrial și mai departe de Vama Siret, respectiv de municipiul Dorohoi și Vama Racovăț, spre Ucraina.
Realizarea acestui proiect este posibilă datorită parteneriatului dintre cele două consilii județene Botoșani și Suceava și cele două primării ale reședințelor de județ, care au preluat de la CNAIR atât realizarea documentației tehnice, cât și a lucrărilor de execuție.
Drumul de mare viteză Botoșani – Suceava ar fi a doua variantă de legătură cu Autostrada A7. Aceasta va străbate comuna Tudora și va avea un nod de descărcare la Roșcani, lângă Joldești, o primă variantă de legătură dintre municipiul Botoșani și A7 fiind drumul județean 208 C Botoșani – Vorona – Tudora. În schimb, drumul de mare viteză Botoșani – Suceava va fi unul nou, care va pleca din apropierea Aeroportului Salcea, din A7, și va merge prin spatele localităților Dumbrăveni – Huțani – Vlădeni – Baisa, până în zona Mănăstirea Doamnei unde va descărca traficul în viitoarea centură a municipiului Botoșani. Se estimează că acesta va scurta la 20 de kilometri distanța dintre Salcea (Autostrada A7) și viitoarea centură a municipiului Botoșani, urmând să fie construit și un nou pod peste râul Siret. Drumul va străbate și pădurea Stâncești, undeva în apropierea localității Baisa, ocolind Aria de Importanță Specială Avi faunistică ROSPA 0116 Dorohoi -Șaua Bucecei.
Coordonatele proiectului:
1. Drum de mare viteză A7-Suceava-Botoşani
2. Lungime: 19,550 km
3. Profil drum: 21 m cu patru benzi, câte 2 pe sens
4. Tip contract: Studiu de Fezabilitate + Proiect Tehnic
5. Valoare estimată a licitației: 17,8 milioane lei
6. Durata de execuție a proiectării: 24 de luni
7. Stadiu proiect: Licitație atribuită. Câștigător: Consitrans SRL.
8. Sursă finanțare execuție: Program Transport 2021-2027
9. Estimare lansare licitație de Execuție: 2026
Prin urmare, lucrările de execuție la drumul expres Botoșani – Suceava ar putea începe cel mai probabil peste doi ani.
Într-un contextul investițional mai larg, acest proiect se întregește cu varianta ocolitoare Botoșani, autostrada A7 Pașcani-Suceava-DN 2H/Drum Expres 2H-Siret, dar și cu viitoarea autostradă a nordului Baia Mare-Vatra Dornei-Suceava.