spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalIndustria textilă din Botoșani în criză. Artsana urmează să disponibilizeze sute de...

Industria textilă din Botoșani în criză. Artsana urmează să disponibilizeze sute de salariați

Grupul italian Artsana, un gigant ce are în portofoliu mai bine de zece branduri de produse pentru copii, în frunte cu Chicco şi Prenatal, şi-a redus constant numărul de salariaţi de pe piaţa locală, unde deţine o fabrică la Botoşani. Recent, fabrica din Botoșani și-a anunțat intenția de a concedia peste 360 de salariați.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

După ce reprezentanții AJOFM au confirmat, în urmă cu aproximativ două luni, pentru „Monitorul” că zeci de angajați ai Formens, una dintre cele mai mari companii din zonă, au fost concediați, Artsana, o altă mare firmă din Botoșani, ar urma să își concedieze sute de angajați.

Firma Artsana România, care operează unitatea de producţie, mai avea local, la final de 2022 (cele mai recente date disponibile), 500 de salariaţi, aproape de jumătate faţă de nivelul din 2016. Atunci erau mai bine de 900 de persoane pe statele de plată ale companiei, arată datele publice. Businessul a scăzut şi el, dar nu în acelaşi ritm, de la aproape 55 milioane de lei la 42 de milioane de lei, scrie Ziarul Financiar.

„În România evoluţia are în spate volume mici de producţie”

Chiar şi aşa, oficialii Artsana invocau volumele mici de producţie pentru declinului numărului de angajaţi.

„La final de 2022, numărul total de angajaţi ai grupului a ajuns la 3.311 (incluzând aici atât forţa de muncă temporară, cât şi persoanele în internship), în scădere cu 8% faţă de 2021. În Spania şi Portugalia declinul survine pe fondul închiderii unor magazine, în România evoluţia are în spate volume mici de producţie, iar în Italia, oamenii au fost încurajaţi să se pensioneze anticipat”, scrie în cel mai recent raport al companiei.

Artsana are producţie doar în România, adică la Botoşani şi în Italia două unităţi, fiind închisă fabrica din Spania. Oficialii grupului nu au răspuns până la momentul publicării acestei ştiri pentru a explica dacă e vorba de o restructurare sau de o închidere a fabricii de la Botoşani.

Activitatea fabricii din Botoșani în ultimii ani

În 2022, la final de an, 19% din tot personalul grupului era în România. Ponderea scăzuse de la 22,8% în 2020 la 20,5% în 2021 şi apoi chiar sub acest prag. Datele arată că, în 2022, compania a angajat 43 de oameni, în timp ce 130 au plecat din companie. Spre comparaţie, în 2020, numărul angajărilor şi cel al plecărilor era apropiat. „Fabrica de la Botoşani, din România produce articole textile (produse finite sau semi-finite), care sunt apoi procesate în Italia, la Verolanuova”, arată aceeaşi sursă.

România a fost multă vreme croitorul Europei, datorită poziţiei geografice favorabile, salariilor mici şi forţei de muncă bine pregătite. Această industrie plăteşte printre cele mai mici salarii din economie, apropiate mai degrabă de minim. Odată cu majorările de salariu minim, România a ajuns prea scumpă pentru mulţi jucători. Iar migraţia forţei de muncă spre alte domenii mai bine plătite a reprezentat un factor în plus pentru ca investitorii să se mute în Albania, Republica Moldova, Turcia sau Nordul Africii.

„Poate va fi ca la Formens”

Ieri, Anca Apăvăloaie, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani, a adus lămuriri în privința dramei prin care trec cei 364 de angajați ai fabricii. Aceștia riscă să rămână fără loc de muncă în perioada următoare și asta după ce fabrica din municipiul Botoșani ar urma să facă disponibilizări.

„Procedura este în fază incipientă în ceea ce privește Artsana. Salariații de acolo încă nu au primit decizii de preaviz, de încetare a contractului individual de muncă. Până pe 27 mai, au întâlniri și cu reprezentanții salariaților, deci procedura este deocamdată în fază incipientă. Poate vor fi mai puține persoane ca în cazul Formens. Formens, poate nu știți, la ora actuală angajează, deci își ia o parte dintre salariați înapoi. Deocamdată, eu zic să lăsăm lucrurile să meargă de la sine și după aceea poate va fi ca la Formens”, a declarat Anca Apăvăloaie, directorul AJOFM Botoșani.

O altă mare companie a făcut reduceri de personal

Pe 15 martie, reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani au confirmat că zeci de angajați ai Formens, una dintre cele mai mari companii din zonă, au fost concediați. Compania Formens, cunoscută pentru contribuția sa la economia locală și pentru rolul său în furnizarea de locuri de muncă, a luat o decizie dificilă de a face reduceri în echipă. Această acțiune vine în contextul unor presiuni economice.

Inițial, Formens și-a anunțat intenția de concediere colectivă pentru 96 de persoane din cei aproximativ 1.000 de angajați, iar ulterior au fost concediați cu 18 mai puține, respectiv 78 de persoane. Angajatorul și-a reconsiderat decizia pentru 14 persoane, iar patru au plecat din motive personale, adică și-au dat demisia. După ce au fost anunțate concedieri colective, oamenii au intrat într-un interval de preaviz de 30 de zile, care s-a sfârșit pe 2 aprilie.

În prezent, însă, Formens și-a reconsiderat decizia și face angajări, potrivit declarațiilor Ancăi Apăvăloaie, director al AJOFM Botoșani.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
2.6 °
1.1 °
77 %
8.6kmh
72 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...