În acest an, „Noaptea Muzeelor” a fost fără muzee deschise în mai multe orașe din țară, printre care și Botoșani. Angajații din instituțiile botoșănene de cultură au refuzat să mai lucreze după program. În plus, o parte dintre aceștia au participat la un protest organizat la București.
Pe 18 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor, iar publicul din Europa a fost invitat la Noaptea Europeană a Muzeelor ce se desfășoară din anul 2024, sub deviza „Muzeele, Sustenabilitatea și Starea de bine”. În România ar fi trebuit să fie un eveniment generos, organizat la nivel național, o sărbătoare a muzeelor și a oamenilor ce slujesc acest domeniu și un moment aniversar de referință, 20 de ani de Noaptea Muzeelor în România.
Protest de Noaptea Muzeelor
Însă, ieri, 18 mai, angajații instituțiilor de cultură au desfășurat un protest în fața Ministerului Culturii, dar și în fața Guvernului.
Sindicatul „Impact” Botoșani reprezintă angajații din cadrul Muzeului Județean Botoșani și a Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu – inclusiv interesele membrilor de sindicat din biblioteci. Sindicaliștii se solidarizează cu acțiunile de protest ale salariaților din sectorul de activitate cultură organizate de Federația CulturMedia și susține revendicările salariale privind drepturile lucrătorilor din muzee și biblioteci.
„Împreună cu colegii din sectorul de activitate suntem aici să o salutăm pe doamna ministru Turcan, să o felicităm pentru perseverența de a ne minți de mai bine de trei luni de zile că se vor majora salariile. Noi îi dorim doar de bine , nu ceea ce ne dorește ea nou, adică să muncim sâmbătă și duminică cu salariul minim pe economie. Noi suntem aici să îi mulțumim și domnului Ciolacu că se oferă voluntar la Antipa, să îi spunem că și în județul Botoșani sunt câteva muzee care au nevoie de voluntari și îl așteptăm, împreună cu colegii din Guvern, la Botoșani. O să facem „Noaptea Muzeelor” când vor veni ei voluntari la Botoșani”, a declarat Camelia Socianu, președintele Sindicatului „Impact”.
Revendicările angajaților
- majorarea de urgență cu 30% a salariilor tuturor salariaților din sectorul de activitate cultură – segmentul muzee și biblioteci;
- aplicarea HG nr. 360/2018 privind regulamentul de sporuri pentru sectorul de activitate cultură;
- plata orelor suplimentare efectuate de personalul din muzee și biblioteci și compensații financiare pentru personalul care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale;
- demararea procedurilor pentru negocierea unui Contract colectiv de muncă pentru sectorul de activitate cultură, pentru instituțiile muzeale și pentru biblioteci.