Copiii de la Grădinița cu Program Prelungit „Șotron” s-au întors „acasă”. Bucuria revederii a adus împreună zeci de copii, părinți și cadre didactice la deschiderea noii grădinițe.
Grădinița cu Program Prelungit „Șotron” este singura din oraș care excelează în aplicarea unui sistem educațional nemțesc, numit Planul Jena. Practic, nu există grupa mică, mijlocie sau mare, ci doar grupe mixte, iar acesta este doar unul dintre aspectele definitorii ale formei de organizare.
În urma reabilitărilor care au costat 3.915.847 de lei fără TV și au fost finanțate prin Programul Operațional Regional (POR), grădinița beneficiază de locuri de joacă amenajate în curte, săli renovate, dotări moderne, dar și o extindere la mansardă. Tocmai această extindere oferă posibilitatea suplimentării locurilor pentru preșcolari cu încă 20, ceea ce înseamnă că, din toamnă, unitatea va găzdui 230 de copii. În plus, unitatea va avea și două cabinete logopedice.
„Cu toții am decis că e timpul să revenim acasă”
Astăzi, la evenimentul de deschidere, n-au lipsit nici oficialitățile. Alături de zecile de copii și părinți curioși au fost și primarul Cosmin Andrei, Bogdan Suruciuc, inspector școlar general, Cristina Bălăucă, inspector școlar general adjunct, Ana-Maria Loghin, inspector școlar pentru Management Instituțional, Anca Agavriloaei, inspector școlar pentru Educație Timpurie.
„Vă mulțumesc tuturor pentru eforturile depuse în modernizarea grădiniței noastre și știți asta pentru că v-am mulțumit de fiecare dată cu sinceritate. Toți cei prezenți astăzi aici și nu numai ați contribuit la această realizare și vă mulțumesc din nou. O nouă etapă începe pentru copiii noștri, dar și pentru noi, iar acest proiect reflectă o preocupare reală pentru educație și pentru dezvoltarea comunității noastre. Mai avem un pic de lucru, însă cu toții am decis că e timpul să revenim acasă. Nu a fost ușor, a fost extrem de greu”, a declarat Adriana Avădăni, director al Grădiniței „Șotron”.
„Dar de fiecare dată a intervenit câte ceva”
Inițial, pentru ca actul educațional să nu fie afectat, s-a convenit ca în perioada vacanței de vară să fie desfășurate lucrările la interior. Astfel, la începutul acestui an școlar, respectiv 2023 – 2024, micuții ar fi urmat să fie deranjați în mică măsură. Ulterior, autoritățile s-au văzut nevoite să ceară relocarea copiilor la o altă unitate de învățământ.
Primarul municipiului a explicat că la baza acestei întârzieri au stat numeroasele modificări care nu au fost luate în calcul, dar s-au dovedit a fi necesare pe parcursul desfășurării șantierului.
„Am promis în nenumărate rânduri că vom reveni aici, dar de fiecare dată a intervenit câte ceva. Am făcut modificări la bucătărie, la rețele, pentru că de fiecare dată mai descopeream câte ceva care nu era conform cu ceea ce au cerut autoritățile. Astăzi, aici, avem o grădiniță modernă care răspunde celor mai înalte standarde și vorbesc de standarde de siguranță pentru copii, care sunt foarte importante, avem aviz ISU, cu ieșiri de urgență cu senzori pe care îi puteți vedea, cu uși care sunt conforme, cu tâmplărie, cu instalații electrice”, a spus primarul Cosmin Andrei.