marți, aprilie 1, 2025
AcasăLocalCum se alege președintele Asociației de Proprietari

Cum se alege președintele Asociației de Proprietari

Alegerea președintelui asociației de proprietari în România este reglementată de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Procesul de alegere include mai mulți pași, după cum urmează:
1. Convocarea Adunării Generale: Adunarea generală a proprietarilor trebuie să fie
convocată de către comitetul executiv al asociației de proprietari. Convocarea trebuie să fie
anunțată cu cel puțin 10 zile înaintea datei stabilite pentru desfășurarea adunării.
2. Ordinea de zi: Convocarea trebuie să includă ordinea de zi, care va specifica faptul că unul dintre punctele de pe ordinea de zi este alegerea președintelui asociației de proprietari.
3. Cvorum: Pentru a putea avea loc alegerile, este necesară prezența a cel puțin jumătate plus unu din numărul total al proprietarilor. Dacă acest cvorum nu este întrunit, se va convoca o nouă adunare generală în termen de 7 zile, care va putea adopta hotărâri indiferent de numărul proprietarilor prezenți.
4. Candidaturile: Proprietarii interesați de funcția de președinte își pot depune candidatura în fața adunării generale. De obicei, aceștia vor avea ocazia să își prezinte intențiile și planurile pentru mandatul lor.
5. Votul: Alegerea președintelui se face prin vot secret, conform regulilor stabilite de asociația de proprietari. Fiecare proprietar are dreptul la un vot, corespunzător cotelor-părți din proprietatea comună.
6. Majoritatea necesară: Președintele este ales cu majoritatea voturilor celor prezenți sau
reprezentați în adunarea generală. În caz de egalitate, se organizează un al doilea tur de scrutin între candidații care au obținut cele mai multe voturi.
7. Mandatul președintelui: Președintele ales va avea un mandat de maxim 4 ani, cu
posibilitatea de a fi reales.
8. Proces-verbal: Rezultatele alegerilor trebuie consemnate într-un proces-verbal, semnat de către președintele de ședință și de secretarul adunării generale. Acest proces-verbal trebuie înregistrat și păstrat în arhiva asociației de proprietari.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...