spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalŞpagă frăţească la Garda de Mediu

Şpagă frăţească la Garda de Mediu

Continuă seria dezvăluirilor din dosarul de corupție de la Garda de Mediu. Plecați în control, comisarii au fost filmați în timp ce primeau șpaga și o împărțeau frățește. Paradoxal, o altă șpagă a fost în cauciucuri de vară.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Toate aceste au ieșit la iveală după ce un întreprinzător local, din comuna Suharău, a acceptat să încheie un acord cu procurorii anticorupție prin care recunoștea faptul că a oferit de mai multe ori șpagă comisarilor de la Garda de mediu pentru a nu fi sancționat sau pentru a fi protejat de aceștia, în cazul unor controale. Este vorba despre Sorin Baltariu, care deține o firmă de piese și accesorii pentru autovehicule, dar și un atelier pentru demontarea (dezasamblarea) mașinilor și a echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor.

Anvelope de vară cerute drept şpagă

La finele lui 2020, firma a fost controlată, fiind trasate și o serie de măsuri de conformare. Doi ani, însă, societatea nu a mai fost verificată.

În schimb, în mai 2022, un comisar de mediu i-a cerut două anvelope de vară cu dimensiunile 215×65/16, pentru autoturismul de serviciu marca Dacia Duster aparținând Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani. Cererea a fost „onorată”, doar că o lună mai târziu lucrurile au început să se precipite.

Motivul – o serie de controale la nivel național. Astfel, întrucât au fost raportate mai multe incendii la operatori economici colectori de deșeuri (DEEE și VSU), au fost efectuate mai multe controale în echipe comune formate din comisari de mediu, pompieri și reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului. Doar că, acel comisar de mediu care a cerut anvelopele, a simțit nevoia să-l protejeze. Astfel, ori de câte ori se punea problema verificării firmei de la Suharău, comisarii de mediu făceau totul pentru a deturna atenția. Astfel că pe 21 iulie 2022 omul de afaceri le-a dat comisarilor de mediu suma de 600 lei, ce a fost împărțită de cei doi comisari de mediu, câte 300 lei fiecare.

Şpagă împărţită frăţeşte

Scenele s-au repetat apoi pe 28 septembrie 2022, suma fiind aceeași 600 lei, ce a fost împărțită de cei doi comisari de mediu, câte 300 lei fiecare.

Ce nu s-a știut a fost că procurorii de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava intraseră deja pe fir având suspiciuni privind corectitudinea activității comisarilor de mediu. Bomba a explodat la finele lunii martie 2023, când procurorii DNA au organizat 64 de percheziții domiciliare pe raza județelor Botoșani, Suceava și Iași, din care 21 la sedii ale unor instituții publice, restul la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

Ulterior, anchetatorii au precizat în perioada aprilie – octombrie 2022, funcționari publici în cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani și Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos îndatoririle de serviciu și nu ar fi aplicat sancțiunile legale”.

„Pentru <<serviciile>> de mai sus, inculpații ar fi pretins de la persoanele favorizate sume de bani cuprinse între 300 – 2.000 lei precum și alte foloase necuvenite”, au adăugat anchetatorii. Astfel, doi dintre comisarii de mediu, Ovidiu Rotaru și Liliana Popovici, dar și Florin Radeș, consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Botoșani, alături de alte 14 persoane, au fost plasați sub diverse măsuri preventive.

Probe edificatoare găsite la percheziţiile informatice

În timpul perchezițiilor, anchetatorii au ridicat telefoanele mobile de la toți suspecții, iar aparatura a fost percheziționată informatic. Așa s-au descoperit probele edificatoare. Astfel, în telefonul unuia dintre comisarii de mediu s-a găsit o convorbire purtată printr-o aplicație, unul dintre mesaje fiind mesajul „215×65/16 de vara 2 buc” trimis omului de afaceri Sorin Baltariu, făcând referire la cele două anvelope. Dialogul continuă cu mulțumiri și o serie de precizări.

„Mulțumim frumos” și „mergem să le schimbăm întrucât cele de iarnă se duc”. Răspunsurile primite au fost mai mult decât edificatoare, interlocutorul comunicându-i că „rămâneți datori” și „când vin la Botoșani, cer eu de băut”, făcând referire la faptul că pentru foloasele necuvenite pretinse și date, respectiv cele două anvelope de vară, așteaptă la rândul lui o contraprestație, respectiv protejarea activității desfășurate de către agentul economic pe care îl reprezenta, cu ocazia controalelor efectuate de către Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Botoșani.

Interesant este că procurorii aveau o serie de interceptări făcute în 28 septembrie 2022, când comisarii de mediu au primit una dintre șpăgi. Astfel, în timp ce mașina acestora staționa, în dreptul portierei șoferului a apărut un bărbat care i-a invitat pe cei doi comisari de mediu la o cafea. Întrucât aceștia au refuzat, bărbatul a lăsat în buzunarul portierei o sumă de bani, spunând „Aici aveți…de-o cafea(…)Vi-i pun aici, să nu știe nimeni și…!”. Ulterior, comisarii de mediu reiau deplasarea, iar pe pe înregistrare se observă cum aceștia împart cei 600 de lei. Procurorii au aflat și cum erau bancnotele, semn că aveau inclusiv înregistrări video.

Fapte recunoscute în faţa anchetatorilor

Chemat la audieri, Sorin Baltariu a recunoscut totul, inclusiv faptul că pe 21 iulie 2022 ar mai fi oferit comisarilor de mediu 600 de lei . Motivul – aceștia ar fi ajuns la atelierul de dezmembrări auto din comuna Cristinești pentru un control.

Comisarii de mediu au intrat în curtea societății, s-au uitat pe platforma betonată pentru scurt timp fără a efectua un control, iar la plecare le-a dat suma de 600 lei, câte 300 lei pentru fiecare, în numele și în interesul acestei societăți, în legătură cu îndatoririle acestora de serviciu, pentru a fi îngăduitori cu societatea, pentru a nu o sancționa contravențional și pentru a-l anunța cu privire la controalele care ar putea să-l vizeze.

Când a văzut noianul de probe, bărbatul a realizat că nu mai are ce să facă și a decis să recunoască totul. Așa că a semnat acordul de vinovăție cu procurorii, atât ca persoană, cât și ca reprezentant al firmei. Acordurile au fost semnate la începutul acestui an și au fost confirmate și de tribunalul Botoșani. Astfel, omul de afaceri s-a ales cu o pedeapsă de un an și 10 (zece) luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată. La rândul ei, societatea Baltariu Auto SRL s-a ales cu o amendă în cuantum de 54.000 lei pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată.

Rablă primită ca mită

Scenele de mai sus completează tabloul șpăgilor creionat la începutul anului, când un alt acord de recunoaștere a vinovăției semnat de un întreprinzător local a arătat că un angajat al Agenției pentru Protecția Mediului ar luat o șpagă constând într-un autoturism vechi pentru programul „Rabla”.

Mașina ar fi fost un Land Rover, tip Freelander, casat în 2022. Așa se face că angajatul APM ar fi obținut în final prime de casare în valoare de 9.000 de lei (n.r. – pentru casarea a două vehicule uzate) și 7.500 lei reprezentând ecobonusuri, astfel încât valoarea totală a bonificației ar fi ajuns la suma de 16.500 de lei.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-2.3 °
-2.8 °
77 %
2.8kmh
5 %
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
-0 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...