Premierul Marcel Ciolacu a făcut noi glume cu Buzăul și Moldova, marți seara, în studioul Digi24, spunând că declaraţia sa recentă a fost „neinspirată”.
Potrivit Ziarul de Iaşi, Marcel Ciolacu a declarat la Digi24 că nu îi este teamă să meargă în Moldova după afirmația sa privind relația Buzău – Moldova.
„Da, cum să nu. O să merg… Săptămâna viitoare voi merge în Moldova. Sunt foarte multe glume pe TimesNewRoman. E acel tip de umor sau umor spontan, prietenii îmi trimit: «Un buzoian a stat sub anchete timp de doi ani făcute de CIA şi tot nu a recunoscut că este moldovean». De aici a plecat toată această glumă. Lăsând gluma la o parte, fără nicio modestie, eu împreună cu colegii mei din guvern, în acest moment, am direcţionat cele mai multe fonduri atât guvernamentale, cât şi europene din istoria postdecembristă în Moldova şi am făcut-o pentru că Moldova a fost depopulată, pentru că înaintea noastră nimeni nu a avut un plan în ceea ce priveşte Moldova”, a spus Marcel Ciolacu.
„Fără să fac o glumă, să mai… în mijlocul oraşului Buzău este McDonald’s şi buzoienii de obicei vorbesc: «Tu unde locuieşti, până în McDonald’s sau după McDonald’s?», că după McDonald’s eşti moldovean; până în McDonald’s faci parte din regat, eşti muntean. Deci, ăsta este spiritul. Am crescut sub Ceauşescu. Ne ţineau vii glumele şi bancurile şi sunt un om căruia îi plac glumele. A fost o glumă neinspirată din postura mea de prim-ministru”, a mai spus premierul Ciolacu la Digi24
Legat de aceaste declarații neinspirate ale premierului Marcel Ciolacu, profesorul ieșean George Țurcănașu a facut o serie de precizări.
„Carentele educationale ale Ciolacului sunt grave:„după McDonald’s eşti moldovean; până în McDonald’s faci parte din regat, eşti muntean”. Desi o buna parte a populatiei Romaniei e convinsa ca „regatul” e doar sudul tarii, nu putem avea prea multe asteptari de la o populatie ce nu e necesar sa fie prea educata. Dar Ciolacu, chiar daca s-a educat mai tarziu, ar fi trebuit sa o faca mai temeinic. In zicerea de mai sus, al III-lea om in stat demonstreaza ca nu stie care era configuratia Regatului Romaniei inainte de 1918. Moldova apuseana a fost parte a regatului, iar Iasul a fost si capitala (1916-1918). Chiar la Iasi au fost proiectate si gestionate actiunile politice pentru crearea teritoriului ce avea sa devina Romania Mare”, a scris Țurcănașu pe contul său de socializare.