Elevii din 26 de unități administrativ teritoriale din județul Botoșani vor beneficia de transport cu microbuze 100% electrice începând cu noul an școlar.
Reprezentanții furnizorului care a câștigat licitația au prezentat astăzi în fața Palatului Administrativ unul dintre microbuze.
„Are o capacitate de 16 plus unu locuri, cu intrarea ușa față cu treaptă electrică pentru accesul ușor al elevilor. Este un microbuz robust dar în același timp foarte spațios. Microbuzul are un motor de 150 de Kw, 205 cai putere. Peste ce au ceilalți producători la capitolul diesel, iar cel mai important lucru, capacitatea bateriilor este de 141Kw. Acest lucru ne ajută să avem o autonomie în funcționare cu aerul condiționat pornit sau cu căldură de aproximativ 270 de kilometri, cea mai mare autonomie din gamă”, au explicat reprezentanții furnizorului.
Astfel, elevii vor beneficia de aer condiționat, încălzitoare pe aer cu pompe de apă, scaune cu centuri în trei puncte de siguranță, rampă de aluminiu pentru accesul persoanelor cu dizabilități, suplimentar având un panou publicitar care poate fi folosit pentru anunțul rutelor sau acțiuni publicitare.
„Are o încărcare lentă, 6-7 ore, în funcție de cât s-a consumat. Sau varianta rapidă, o încărcare în aproximativ o oră. Depinde de fiecare autoritate contractantă, ce capacitate au dumnealor. Stația lentă este cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar”, au mai spus reprezentanții firmei care vor livra microbuzele. Autonomia bateriei scade cu 15-20 % atunci când temperaturile sunt sub 0 grade.
Care sunt comunele beneficiare
Comunele partenere Consiliului Județean în acest proiect sunt Albești, Avrămeni, Călărași, Cândești Cristești, Cristinești, Corni, Coșula, George Enescu, Gorbănești, Hilișeu Horia, Hlipiceni, Leorda, Lozna, Mihălășeni, Roma, Păltiniș, Prăjeni, Santa Mare, Stăuceni, Todireni, Tudora, Ungureni, Văculești, Vorniceni și Vorona.
Valoarea eligibilă a proiectului, inclusiv TVA, este de 7,2 milioane de euro.