Ieri, 10 mai, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani, s-a desfășurat Conferința Județeană „Educăm pentru viitor!”, adresată elevilor de liceu, din clasele IX-XI.
Conferința, organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Botoșani, în parteneriat cu Banca Comercială Română, devine tradiție, fiind la a doua ediție, iar tema de anul acesta a fost „Educația financiară – educație pentru un viitor sustenabil”.
Rolul educației financiare în viața tinerilor
Educația financiară joacă un rol crucial în viața tinerilor din mai multe perspective, și anume îi învață pe tineri cum să-și gestioneze banii în mod responsabil, să economisească și să investească în viitorul lor financiar. Aceste cunoștințe îi ajută să devină mai independenți din punct de vedere financiar și să evite dependența excesivă de părinți sau de împrumuturi.
Tinerii au învățat să înțeleagă riscurile și beneficiile diferitelor instrumente financiare, cum ar fi economisirea, investițiile în acțiuni sau obligațiuni, criptomonedele. Această înțelegere îi ajută să facă alegeri informate și să-și adapteze strategiile financiare în funcție de obiectivele lor și de starea pieței.
Educația financiară poate încuraja și dezvolta în tineri o atitudine responsabilă față de finanțele personale și față de comunitatea lor. Ei învață să gestioneze nu doar banii lor, ci și să ia în considerare impactul lor asupra altora și asupra mediului înconjurător.
Sute de participanți la conferință
În fața unei audiențe de aproape 600 de elevi și profesori, speakerii, printre care Bogdan-Gheorghe Suruciuc – inspector școlar general al ISJ Botoșani, Eduard Mititelu – Secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sorin Ion – Secretar de Stat în Ministerul Educației, și Liviu Țului – Director la Banca Comercială Română, Sucursala Botoșani, au subliniat importanța educației financiare pentru dezvoltarea unui viitor stabil și prosper.
Momentul care a reușit să mențină elevii foarte atenți și focusați pe telefoane timp de aproape jumătate de oră a fost concursul online, desfășurat sincron pe platforma Kahoot: „Educația financiară – educație pentru un viitor sustenabil”. Acesta s-a derulat în 2 etape, finala fiind jucată de 12 elevi de la liceele din județul Botoșani. Primii cinci câștigători au fost recompensați cu premii consistente oferite de reprezentanții Băncii Comerciale Române.
„Îi felicit din toată inima pe elevii câștigători, dar și pe toți elevii și profesorii prezenți și îi așteptăm să participe și la următoarele ediții!” a declarat Bogdan Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general.