Pentru al doilea an consecutiv Institutul Cultural Român împreună cu Primăria Municipiului Botoșani organizează Festivalul Filmului European la Cinema „Unirea”.
Gala de deschidere va avea loc vineri, 10 mai, la ora 19:00, festivalul urmând a se derula până duminică seară, într-o serie de 7 lungmetraje, printre care se regăsesc filme de ficțiune, documentare și de animație. Intrarea la film este gratuită.
La seara de gală va fi proiectat filmul Animal, în regia Sofiei Exarchou, coproducție Grecia, Austria, România, Cipru și Bulgaria, recompensată în 2023 cu Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.
Festivalul Filmului European este organizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele și institutele culturale europene. Partenerii ediției de la Botoșani sunt: Primăria Municipiului Botoșani, Teatrul Mihai Eminescu și Cinema Unirea.
„S-au intersectat mai multe repere istorice și culturale pe care le marcăm”
Festivalul a început deja la București și în afară de Botoșani va mai avea loc la Târgu Mureș (Muzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia), între 16-18 mai, la Sibiu (Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia și Forumul Democrat al Germanilor – Sala Oglinzilor), între 17-19 mai, la Chitila (Parcul Valea Mangului), între 17-19 mai, la Curtea de Argeș (La Conac), între 18-19 mai, la Brașov (Centrul Cultural Reduta), între 24-26 mai și se va încheia la Chișinău (Cinema Odeon), între 6-8 iunie.
„Revenim la Botoșani, chiar a doua zi după lansarea ediției din București, care a coincis cu Ziua Europei, 9 mai. Suntem într-un an important, în care s-au intersectat mai multe repere istorice și culturale pe care le marcăm în Festivalul nostru. Iată, suntem la 35 de ani după 1989, iar amintirile momentelor de atunci tind să devină istorie.
Am convingerea că unul dintre rolurile esențiale ale filmului este acela de a păstra memoria, de a urmări, prin obiectivul camerei, puterea transformativă a evenimentelor definitorii, cele care marchează crucial vremurile. Suntem la distanță de o întreagă generație și le suntem datori celor ce vin după noi să păstrăm această istorie, nu doar în arhive și manuale, ci și în discursul cultural. Ca semn de sprijin și recunoaștere a parcursului european al Republicii Moldova vom fi prezenți și la Chișinău. De altfel, este un obiectiv pe care îl voi urmări permanent în calitate de președinte EUNIC – global (rețeaua globală a institutelor și centrelor culturale din Europa) în mandatul pe care îl voi prelua începând de luna viitoare” a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.
“Botoșaniul este o perlă de efervescență culturală”
“Botoșaniul este o perlă de efervescență culturală. Viața culturală a orașului dumneavoastră se desfășoară pe atât de multe planuri, încât decizia de a reveni cu Festivalul Filmului European în Botoșani a fost foarte ușor de luat. Avem aici un public rafinat, și avem parteneri de ispravă, care se străduiesc să le aducă evenimente de calitate. Dar, cel mai important lucru este că acești parteneri sunt branșați la tehnologia curentă, iar aparatura pe care am găsit-o aici la cinematograful Unirea este la nivelul necesar pentru a face proiecții la calitatea cerută de epoca curentă.
Sper ca aceste activități să continue, să avem motive să revenim și cu următoarele ediții ale Festivalului Filmului European. Vă invit să vă bucurați de oferta culturală debordantă care vă înconjoară.” a completat dl AG Weinberger, vicepreședintele ICR, prezent la Gala de deschidere de la Botoșani.
Continuăm tradiția de a avea un ambasador al Festivalului: un regizor român care ne propune o cheie proprie de descifrare a Europei, prin intermediul cinematografiei. Anul acesta, ambasadorul este regizorul Mihai Sofronea, al cărui cel mai recent film, Căutătorul de vânt, a fost premiat în 2022 cu Premiul Fipresci la Festivalul de film de la Sofia.
„Spot-ul ediției din 2024 este o pastilă antiamnezie. Să nu uităm unde eram acum 35 de ani, după Revoluție. Datorită nouă, tuturor, s-au schimbat enorm de multe lucruri în România. Ni se pare că nu, dar realitatea este alta”, a declarat Mihai Sofronea, regizorul spotului ediției 28.FFE.
Programul pentru cele trei zile de festival
Vineri, 10 mai – Gala de deschidere
- 19:00 Animal – r: Sofia Exarchou / Grecia, Austria, România, Cipru, Bulgaria / 2023, 116’
Sâmbăta, 11 mai
- 16:00 Faraonul, sălbaticul și prințesa / The Black Pharaoh, the Savage and the Princess / Le pharaon, le sauvage et la princesse – r: Michel Ocelot / Franța, Belgia / 2022, 83’ (animație)
- 18:00 Dida / Dyad / Diada – r: Yana Titova / Bulgaria / 2023, 89’
- 20:00 Pe Adamant / On the Adamant / Sur l’Adamant – r: Nicolas Philibert / Franța, Japonia / 2023, 109′ (doc.)
Duminică, 12 mai
- 16:00 Interzis câinilor și italienilor / No Dogs or Italians Allowed / Interdit aux chiens et aux italiens – r: Alain Ughetto / Franța, Italia, Elveția / 2022, 70’ (animație)
- 17:30 În cancelarie / The Teachers’ Lounge / Das Lehrerzimmer – r: Ilker Çatak / Germania / 2023 / 89′
- 19:30 Mâine mă duc / Tomorrow I Leave – r: Maria Lisa Pichler, Lukas Schöffel / Austria, România / 2024, 75’ (doc.)