În minivacanța de 1 Mai și Sărbătorile Pascale, efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din județ au fost mobilizate pentru a asigura siguranța și liniștea cetățenilor. Pompierii, polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontieră și specialiștii antidrog au acționat pentru prevenirea situațiilor de urgență și a faptelor antisociale care ar fi putut afecta comunitatea.
Pompierii, eroii minivacanței
Pompierii botoșăneni au fost în permanență la datorie în perioada 1 – 6 mai a.c., intervenind rapid la solicitările cetățenilor și gestionând cu succes situațiile de urgență. Aceștia au desfășurat 144 de misiuni, fiind implicați în diverse activități, printre care acordarea primului ajutor medical (au fost asistate și transportate la spital 101 persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale urgente), stingerea incendiilor (au intervenit la 12 incendii survenite din diverse cauze, precum utilizarea necorespunzătoare a focului deschis sau defecțiuni ale instalațiilor electrice), deblocarea ușilor, căutarea persoanelor dispărute și acțiuni de informare. Totodată, au fost realizate 10 misiuni de patrulare și supraveghere pentru a asigura respectarea măsurilor de siguranță în timpul slujbelor de Paști.
Polițiștii, în război cu șoferii indisciplinați și scandalagiii
Polițiștii au acționat și ei pentru menținerea ordinii și siguranței publice. În această perioadă, au organizat 32 de acțiuni punctuale și au intervenit la 370 de apeluri prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Prin activitățile desfășurate, au fost aplicate 828 de sancțiuni contravenționale, majoritatea pentru abateri în trafic și tulburarea ordinii publice. De asemenea, au fost reținute 82 de permise de conducere și retrase 44 de certificate de înmatriculare, iar în cazurile de conducere sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, s-au dispus măsuri legale ferme.
Jandarmii, de strajă în timpul manifestărilor
Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani au acționat preponderent în scop preventiv, asigurând ordinea și siguranța publică în cadrul manifestărilor și evenimentelor desfășurate în perioada sărbătorilor. Au fost aplicate 77 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 27.000 de lei, pentru fapte antisociale.
Specialiștii antidrog, alături de comunitate
Specialiștii antidrog au desfășurat activități de informare, evaluare, consiliere și asistență specializată pentru prevenirea consumului și dependenței de droguri, în special în contextul evenimentelor cu public numeros din această perioadă. De asemenea, au oferit suport și asistență continuă celor aflați în nevoie. La linia telefonică verde, 21 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.