Astăzi, Centrul Istoric din Botoșani a devenit scena pe care au defilat cele mai frumoase mașini de epocă. „Retroparada Primăverii” a adus în zonă zeci de „bijuterii” pe patru roți, dar și mulți botoșăneni curioși.
„Bijuterii” pe patru roți la Retroparada Primăverii
„Retroparada Primăverii” este unul dintre cele mai așteptate evenimente în lumea pasionaților de mașini de epocă, iar, în acest an, a adus laolaltă aproximativ 65 de participanți, cu mult peste estimările organizatorilor. „Așteptam până în 50 și au venit vreo 65”, au transmis organizatorii evenimentului. Accesul a fost gratuit, iar vremea bună a favorizat participarea curioșilor într-un număr foarte mare. Cu această ocazie, Centrul Istoric a fost animat de câteva sute de botoșăneni.
Cea mia veche mașină este deținută de un botoșănean
Cea mai veche mașină de la paradă și cea care a atras foarte multe priviri curioase a fost un Chrysler Imperial. Impresionanta mașină din anul 1963 este deținută de un botoșănean împătimit de mașini de epocă. Acesta are și alte trei „capturi” în colecția sa, dar Chrysler este cea mai „valoroasă” piesă. Estimată la o valoare de aproximativ 30.000 de euro, mașina atrage atât prin design, cât şi prin tehnologia utilizată în urmă cu peste jumătate de secol. Mai mult, botoșăneanul dețin unicul exemplar din România și care reprezintă a 38-a maşină din totalul seriei de 9.620 de autoturisme Chrysler Imperial produse în 1963.
„Un model revoluționar pentru anii respectivi pentru că au fost fabricate foarte puține modele. Este totul original, 100%, nu este adăugată nici o piesă. Are o stare tehnică foarte bună și poate circula pe distanțe lungi. (…) S-a ajuns la concluzia că este singurul model înmatriculat din România. Pasiunea pentru mașini a început pe la 20 de ani, prima mea mașină a fost un Golf 1 American și de acolo mi s-a tras „boala”. De atunci am început să colecționez, având în decursul anilor mai multe mașini de epocă”, a spus Constantin Nicușor, vicepreședintele filialei Botoșani a Retromobil Club România.
Nicușor a povestit că pasiunea sa pentru mașinile de epocă a început în jurul vârstei de 20 de ani, prima sa achiziție fiind un Golf 1 American, de unde și-a dezvoltat „boala” pentru colecționarea acestor vehicule.
„Mașinile de epocă se diferențiază de cele din ziua de azi pentru că e foarte ușor la condus, au un design care îl poate înțelege numai cine vrea, iar ca și mecanică se remarcă prin simplitatea schimbătorului, a cutiei de viteze”, a povestit Constantin Nicușor.