Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani a anunțat planurile de reabilitare și modernizare a Centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu. O veste ce aduce speranță în rândul comunității persoanelor adulte cu dizabilități din Botoșani.
Astăzi, într-o conferință organizată de reprezentanții DGASPC Botoșani, s-a discutat despre răspunsul hotărât la nevoile crescute ale persoanelor cu dizabilități din Botoșani și la cerințele tot mai ridicate de îngrijire și asistență calitativă. Centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu este singurul din Botoșani care oferă îngrijiri gartuite, însă nu a mai beneficiat de nici o intervenție de aproape două decenii, respectiv din 2007, când a fost înființat.
Un pas înainte pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități
De anul acesta lucrurile se vor schimba, iar centrul va fi dotat cu echipamente de ultimă generație și va beneficia de spații renovate și adaptate, în conformitate cu standardele moderne de accesibilitate și siguranță. Proiectul a fost posibil datorită unei finanțări prin PNRR în valoare de peste 1,3 milioane de lei, respectiv de 1.317.013,66 de lei.
„În fapt proiectul a fost demarat pe 8 ianuarie 2024, când a fost semnat contractul de finanțare cu autoritatea finanțatoare, adică Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități”, a spus Irina Mihalachi, managerul de proiect.
Beneficiarii centrului
Prin modernizarea acestui centru, DGASPC Botoșani urmărește să ofere persoanelor adulte cu dizabilități un mediu propice pentru recuperare și dezvoltare, în care acestea să beneficieze de servicii specializate și personalizate, adaptate nevoilor individuale.
„Beneficiarii Centrului de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoane adulte cu dizabilități sunt persoanele cu dizabilități de tip neuromotoriu care sunt încadrate într-un grad de handicap. Deci sunt adulți care au certificat de încadrare într-un grad de handicap”, a spus Marius Cornel Pohoață, șeful Complexului de servicii comunitare pentru copilul și adultul cu dizabilități „Sfântul Spiridon” din Botoșani.
„Serviciile se oferă pe o perioadă mai lungă de timp, având în vedere că ei au diferite afecțiuni cronice”
Principalele probleme medicale cu care se prezintă pacienții sunt sechele după accidente vasculare, pareze, afecțiuni neuromotorii invalidante, distrofii musculare, poliartrite reumatoide sau sechele după diferite accidente sau fracturi grave.
„Capacitatea centrului este de 8 pacienți pe zi, dar depășim de obicei această capacitate, avem cam 10 pacienți pe zi. Într-o lună oferim, în medie, servicii la 25 de beneficiari, serviciile se oferă pe o perioadă mai lungă de timp, având în vedere că ei au diferite afecțiuni cronice care presupun o recuperare mai îndelungată. Echipa de la nivelul centrului este o echipă mică, dar inimoasă, zic eu, care sperăm să crească în urma reabilitării”, a mai precizat Marius Pohoață.
„Aici avem nevoie de noroc”
Directorul DGASPC Botoșani susține că, pe perioada desfășurării lucrărilor de reabilitare, unitatea va fi relocată.
„Chiar ieri discutam și cu domnul director Colbu pentru a identifica o clădire unde putem muta colegii de la centrul. Undeva prin vară va trebui să identificăm o astfel de clădire. lucrările de reabilitare nu sunt foarte grele, mai grea cred că o să fie achiziția de dotări, aparatura este specifică, aici avem nevoie de noroc”, a declarat Doina Nacu, directorul DGASPC Botoșani.