spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocalPoliţişti obligaţi să restituie şpaga

Poliţişti obligaţi să restituie şpaga

Situație inedită în dosarul șpăgilor de la Poliţia Rutieră, după ce primele condamnări dispuse de instanța de judecată, la începutul acestui an, au rămas definitive. Astfel, doi dintre agenții de poliție vor trebui să plătească pentru brânza primită drept șpagă. În plus, cei patru polițiști și cei doi șoferi condamnați la închisoare cu suspendarea executării pedepsei vor trebui să presteze, potrivit sentinței, muncă în folosul comunității.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Trimişi la muncă

Conform decizie magistraților, pe parcursul termenului de supraveghere, Viorel Anton, Ionel Balan, Gabriel Botezatu și Virgil Podaru vor presta fiecare muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile, respectiv 80 de zile, primii trei la Primăria Municipiului Botoșani sau la Serviciul Public Local de Asistență Socială Botoșani, iar al patrulea la Primăria Municipiului Botoșani sau la Primăria comunei Vlădeni. Totodată, pe parcursul termenului de supraveghere, Dan Dumitru Pușcașu (şofer, n.r.) va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, la Primăria Municipiului Botoșani sau la Primăria comunei Știubieni. La fel, Costel Mihai Sănduleac va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 70 de zile, la Primăria Municipiului sau la Muzeul Județean Botoșani.

Anchetă mai scumpă ca valoarea daunei

Principiile de drept au instituit și obligația confiscării tuturor sumelor care au făcut obiectul faptelor de corupție. Prin urmare, instanța a decis și confiscarea banilor primiți de agenții rutieri cu titlu de mită și a sumei de 200 de lei oferită drept șpagă de Dan Dumitru Pușcașu. Nu este vorba de o sumă fabuloasă, ci de numai 1.622 de lei în total. Totodată, cei șase condamnați au fost obligați la plata a câte 4.700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Altfel spus, ancheta a costat mai mult decât au luat şpagă cei patru polițiști.

Interesant este un alt aspect. Potrivit normelor de drept, în caz de fapte de corupție se confiscă și echivalentul produselor care au făcut obiectul infracțiunilor. Prin urmare, doi dintre agenții care au luat șpagă în vara lui 2020 un caș de circa 5 kilograme, vor trebui să plătească către statul român și echivalentul cantității de brânză. Este vorba de Ionel Balan și de Virgil Podaru, care, după ce au mâncat cașul cu pricina, vor trebui să plătească fiecare câte 75 de lei (n.r. – jumătate din contravaloarea cașului primit drept șpagă, la acea perioadă kilogramul de brânză costând 30 de lei).

Au recunoscut faptele

Cei șase au fost condamnați de Tribunalul Suceava în ianuarie a.c. Astfel, Viorel Anton, fost agent de poliție, a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru luare de mită în formă continuată și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit, în formă continuată. La rândul lor, Ionel Balan și Gabriel Botezatu au primit câte o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru luare de mită în formă continuată.

Cel de-al patrulea polițist, Virgil Podaru, s-a ales cu o pedeapsă de 2 ani, 7 luni și 10 zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru luare de mită în formă continuată și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit. La fel, Costel Mihai Sănduleaca fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și o lună închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru instigare la dare de mită și instigare la abuz în serviciu, iar Dan Dumitru Pușcașu la un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru dare de mită. Pedepsele au fost mai mici întrucât instanța a ținut cont că aceștia au recunoscut faptele, situație în care limitele de pedeapsă prevăzute de lege se reduc cu o treime.

Cariere compromise pentru şpăgi ridicole

Faptele au ieșit la iveală în iunie 2021, când procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au organizat mai multe percheziții în județ. În urma descinderilor, 21 de persoane, majoritatea polițiști în cadrul Serviciul Rutier, au fost trimise în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu sau alte infracțiuni de corupție. „În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.

Documente falsificate

Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar. Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată”, au arătat procurorii DNA.

În colimatorul procurorilor anticorupție au intrat comisarul șef Eduard Iacob și agenții Dorel Gherasim, Ionuț Pavel Guriuc, Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Ștefan Bunduc, Ovidiu Pușcașu, Lucian Ripiceanu, Sorin Guraliuc, Robert Fecioru, Cătălin Luca, Gabriel Botezatu, Ionel Balan, Iulian Stelian Coșman, Viorel Anton și Ciprian Rusu. În sarcina lor au fost reținute mai multe infracțiuni de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fals intelectual și uz de fals.

În schimb, cinci civili au fost acuzați de dare de mită, instigare la dare de mită sau instigare la abuz în serviciu. Față de restul inculpaților din dosar, care nu au fost condamnați în ianuarie, instanța a decis continuarea procesului, dosarul fiind pe rolul instanței. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, ei vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
-0.5 ° C
-0.4 °
-0.6 °
75 %
1.8kmh
26 %
Dum
2 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...