Un polițist din Botoșani a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, după ce a încercat să facă „pierduți” banii pe care autorii unei tâlhării îi restituiseră pentru a fi înapoiați victimei. Acuzat de delapidare, Ionuț-Cezar Siminiceanu, agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani s-a ales cu o pedepasă de doi ani închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere. Inițial, polițistul a fost trimis în judecată și pentru fals intelectual, dar instanța a constatat că fapta s-a prescris și a dispus încetarea procesului penal pentru această acuzație.
Întâmplarea de la care a plecat totul a avut loc în ianuarie 2016. Atunci, patru tineri din comuna Corni au dat buzna în casa unui octogenar care locuia singur pentru a-i fura banii agonisiţi. Suspecții au acţionat la “pont”, unul dintre ei fiind chiar rudă cu bătrânul. Trezit din somn, bruscat şi ameninţat, octogenarul le-a spus unde ţine banii, iar tâlharii au dispărut în noapte cu 1.950 de lei. Cazul a fost preluat de polițiștii Secției Rurale nr. 1 Botoșani, care în numai câteva zile au reușit să-i identifice pe suspecți, cei patru atacatori fiind și arestați preventiv pentru tâlhărie calificată. Dați în vileag, autorii au restituit 300 de lei, după care i-au dat polițistului și restul de 1.650 de lei pentru ca acesta să-i returneze bătrânului. Numai că polițistul nu a mai făcut acest lucru, dar a menționat în hărtii că banii ar fi fost restituiți victimei.
Rudele octogenarului au realizat că bătrânul a fost tras pe sfoară tocmai de polițist, doar că acesta i-a dus cu vorba timp de doi ani. În vara lui 2018, una dintre fiicele octogenarului s-a prezentat în audiență la conducerea Poliției municipiului Botoșani, unde l-a reclamat pe agent. Abia atunci polițistul a mers la locuința bătrânului și a restituit 1500 de lei, fără însă a încheia vreun act în acest sens.
În timpul audierilor, agentul a venit cu o versiune incredibilă. El a susținut că bătrânul l-ar fi împrumutat cu cei 1.500 de lei și nu ar fi vrut ca familia lui să știe. Povestea era imposibil de crezut întrucât octogenarul avea la acea vreme o pensie de numai 400 de lei. Atunci, polițistul a venit cu o altă versiune susținând că cel mai probabil banii au căzut de pe dovada de predare-primire la care fuseseră atașați cu o agrafă și s-au pierdut.
Condamnat în primă instanță de Judecătoria Botoșni, Ionuț Cezar Siminiceanu a făcut apel, dar fără sorți de izbândă întrucât luna aceasta Curtea de Apel Suceava i-a respins acțiunea ca nedondată.
Condamnat la doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, polițistul va trebui să respecte mai multe măsuri și obligații. Ca pedepasă complementară, magistrații i-au interzis dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de un an, de la data rămânerii definitive a sentinţei. Timp de doi ani, el va trebui să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoșani, la datele fixate, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă, să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Casei Memoriale „Nicolae Iorga” Botoșani sau în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, pe o perioadă de 60 de zile. Totodată, a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare.