Cercetași din Italia – provincia di Venezia, comune di jesolo, regione deVenoto și cercetașii de la Centrul local „Cutezătorii” Botoșani din cadrul Organizației Naționale „Cercetașii României” vor desfășura în perioada 20-22 aprilie a.c. o serie de activități comune. Acestea se vor desfășura în cadrul programului „La pas de cercetaș în Europa”.
„Activitățile realizate în cadrul programului sunt încărcate de simbolismul autentic, atât al poporului român, cât și al poporului italian și au menirea de a insufla mai-tinerilor cercetași și voluntari dragostea față de trecutul țărilor pe care le reprezintă şi are ca principal scop asigurarea unui cadru optim de realizare în mod nonformal a uneie educații experiențiale benefice tinerei generații de cercetași, precum și promovarea principalelor evenimente istorice, obiective culturale, trasee turistice, tradiții și obiceiuri, din judeţul Botoşani (România) și provincia di Venezia (Italia)”, a declarat Flavius Damean, lider a C.L „Cutezătorii” Botoșani.
Care este programul
Sâmbătă, 20 aprilie 2024:
Prima activitate inclusă în programul cercetașilor constă în participarea acestora la Casa Tineretului Botoșani la Atelierul de arte vizuale și urbanism coordonat în cadrul Asociației Culturale „Arlechin” de doamna profesoară Marilena Asăvoie, lideră de cercetași în echipa de coordonare a Centrului local „Cutezătorii” Botoșani.
Activitatea continuă cu prima deplasare din cadrul traseului tematic „Botoșani, orașul istoric al al geniilor” la obiectivele turistice și culturale din municipiul Botoșani: Casa Tineretului Botoșani- – Parcul „Mihai Eminescu”– Palatul Administrativ și Primăria Municipiului Botoșani– Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani – Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani – Biserica Uspenia – clădirile istorice din Centru Vechi al municipiului Botoșani – Biserica Ff. Gheorghe – Casa Memorială „Nicolae Iorga” din Botoșani.
În partea a doua a zilei, cercetașii se vor deplasa la Tipografia Ria, unde Hrițcu Mariana va prezenta cercetașilor întreaga activitate începută cu anul 1996, ulterior cu toții se vor îndrepta către Lacul cu nuferi și Casa Memorială „Mihai Eminescu” de la Ipotești, locul de naștere a marelui poet Mihai Eminescu.
Activități socio-culturale la Casa lui George Enescu
În finalul zilei, cercetașii se vor deplasa la Casa Memorială „George Enescu” de la Liveni și unde vor desfășura activități de socio-culturale alături de membrii unității de cercetași din comuna George Enescu, județul Botoșani și ai ansamblului folcloric „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu”, coordonați de Alin Chiorescu, având ca parteneri Primăria Comunei „George Enescu”, reprezentată de primarul Murariu Bogdan Tony. Activitățile sunt coordonate de Luca Sirri, liderul centrului de cercetași din comune di Jesolo, Italia și liderii și coordonatorii Centrului local „Cutezătorii” Botoșani: Remus Ursache, Viorel Hrițcu, Iuliana Damian, Adrian Lupu, Monica Aruxandei, Roxana Pricop, Flavius Damean, Ana Maria Hazaparu, Manuela Sorohan, Marilena Asăvoaie.
Duminică, 21 aprilie 2024:
Activitățile din data de 22 aprilie, încep la Casa Tineretului Botoșani unde va fi prezentat traseul mănăstirilor din țara de nord și va continuă cu vizita la Muzeul de etnografie și artă ,,Ștefan Luchian” din Ștefănești, județul Botoșani unde doamna profesor-muzeograf Carmen Munteanu va prezenta cercetașilor și tinerilor prezenți viața și opera marelui pictor Ștefan Luchian, urmată de excursia la mormintele urieșilor din evul mediu și vizita la Cimitirul Evreiesc din Ștefănești, cel mai important loc de pelerinaj din Europa pentru evreii hasidici, unde, dl. Simon Marcu, director al Centrului Jud. de Voluntariat Botoșani, membru al Comunității evreilor din Botoșani, va oferi cercetașilor, voluntarilor și tinerilor prezenți, informații despre simboluri, ivrit, kippa și rabinul Avrohom Mattisyohu Friedman, renumit pentru minunile pe care le-a făcut.
În partea a doua a zilei, cercetașii se vor deplasa la Centrul Cultural din orașul Săveni unde vor participa la cursurile de coregrafie și dans popular alături de membri unității de cercetași din orașul Săveni, coordonați de doamna Fociac Florentina, lideră de cercetași în echipa de coordonare a Centrului local „Cutezătorii” Botoșani și ai ansamlului „Floarea soarelui” având ca și coregraf pe domnul Laurențiu Cârligeanu și coordonator pe domnul director Luță Sorin, avân parteneri Primăria orașului Săveni, reprezentată de domnul primar Relu Petru Tîrzioru și domnul viceprimar Bogdan Ilie Catruc.
”Cercetăşia nu este numai pentru copii și tineri”
În finalul zilei, cercetașii se vor deplasa la Școala Gimnazială „Ioan Cernat” din comuna Havârna, județul Botoșani, reprezentată de doamna director Roberta Carla Mihalciuc, unde împreună cu membrii unității de cercetași din Havârna și grupurile artistice de la instituțiile de învățământ și Căminul cultural coordonat de domnul din localitate, vor cânta muzică folk din repertoriul specific stilului italian și românesc, de asemenea vor învăța o suită de dansuri populare.
„După cum se știe, cercetăşia nu este numai pentru copii și tineri. Alături de micii și tinerii cercetași sunt adulții și voluntarii care sprijină organizația în funcție de timpul disponibil pe care îl pot aloca pentru implicarea în activitățile și proiectele cercetașilor, experiența personală și aptitudinile pe care le-au dobândit în cariera lor profesională. Încă de la început alături de colegii mei adulți voluntari, am reușit să ajutăm tinerii și copii cercetași să-și atingă potențialul și să deprindă noi abilități de relaționare, adaptare și cunoaștere a mediului înconjurător. De asemenea în realizarea activităților beneficiem de expertiza specialiștilor din Organizația Națională „Cercetașii României” și a mai multor instituții și autorități publice centrale și locale”, a declarat Sebastian Gheorghiu, director al Centrului local „Cutezătorii” Botoșani.
Principalii parteneri ai proiectului sunt Organizația Națională ,,Cercetașii României”, Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani, Asociația ,,Arlechin”, SC ADMIR SRL, Tipografia RIA și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.