vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocalWeekend cu spectacole pe scena Casei Tineretului

Weekend cu spectacole pe scena Casei Tineretului

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani deschide porțile iubitorilor de teatru în acest sfârșit de săptămână, oferind două spectacole captivante ce promit să încânte și să provoace reflexii adânci. Este vorba despre „Substanță de contrast” de Laurențiu Budău și „Ivan Turbincă” după Ion Creangă.

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 18:00, botoșănenii sunt așteptați la spectacolul „Substanță de contrast” de Laurențiu Budău, regia Oana Maria Tudoran. Cu Oana Maria Tudoran. Scenografia spectacolului este semnată de Gelu Rîșca, coregrafia de Victoria Bucun, iar videografia, Toma Rîșca.

O călătorie în lumea artistică a unei tinere aspirante 

La început de drum, o tânără aspirantă este forțată de împrejurări și condiții, să realizeze un moment artistic, într-un spațiu atipic, un loc nonconvențional. „Nici măcar nu trebuia să fiu aici, m-au sunat în ultimul moment.” „Cuvintele care alină” constituie laitmotivul piesei, actorul în goana după afirmare și confirmare, devine storcător de zâmbete. Se aruncă în vortexul personajelor, alegând următorul „chip” de pe raftul cu măști și defilează pe podiumul vieții cu scheletul la vedere.

Să fii autentic necesită mult curaj, o recunoaștere și o redescoperire de sine viscerală, fiindcă sinceritatea e ca o bombă cu ceas gata să explodeze, vulnerabilitatea înseamnă teren minat, adevărul e dureros, deci, de evitat. Într-o astfel de luptă riști totul pentru a avea totul sau nimic. „Bucăți de suflet” devine „Substanță de contrast”, o descompunere fragilă pentru o construcție solidă.

Duminică cu „Ivan Turbincă”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 18:00, Teatrul „Mihai Eminescu” invită botoșănenii la Casa Tineretului, la o dramatizare a regizorului Ion Sapdaru după unul dintre cei mai importanți scriitori clasici români – Ion Creangă. Este vorba despre „Ivan Turbincă”. Povestea este transformată dintr-un basm într-o metaforă a destinului uman, dar mai ales, o meditaţie pe tema relaţiei omului cu moartea.

Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actorii Bogdan Horga, Andreea Moţcu, Ella Nistor, Alexandra Vicol, Lorena-Petronela Chiribuţă, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Sorin Ciofu, Cezar Amitroaei, Florin Aioniţoaei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobynciuc, Răzvan Amitroaei.

Filosofie îmbinată cu elemente ale folclorului românesc

Dorinţa protagonistului de ,,a opri timpul” se izbeşte inevitabil de perspectiva unei veşnicii plictisitoare şi chinuitoare deopotrivă, astfel încât finitudinea existenţei umane devine o binecuvântare refuzată de divinitate. Episoadele de meditaţie filosofică sunt alternate cu multiple momente specifice folclorului românesc. Astfel, sunt înserate dansuri tradiționale, care sunt susținute de muzica populară, specifică mai ales zonei din care provine teatrul nostru. De asemenea sunt folosite elemente din teatrul cu măști, tradiție care aparține patrimoniului național românesc.

Prețul unui bilet întreg este de 36 de lei și de 18 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Biletele se pot achiziționa de la Casa Tineretului, de la casieria Cinema Unirea sau de pe https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
7.9 ° C
10.6 °
7.8 °
97 %
2.3kmh
100 %
J
10 °
vin
18 °
S
17 °
D
3 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...