Alianţa Dreapta Unită (ADU), care este formată din partidele USR, PMP și Forța Dreptei, și-a lansat oficial candidații pentru alegerile din iunie. Evenimentul de la Botoșani s-a desfășurat în prezența unor candidați la alegerile europarlamentare.
Miercuri, la evenimentul de lansare, în sprijinul membrilor ADU de la Botoșani s-au aflat doi candidați pentru alegerile europarlamentare, respectiv deputatul Cristina Prună și Corina Atanasiu, fost secretar de stat.
„Investitorii sunt ținuți la ușa județului”
În discursul său, Prună a subliniat problemele județului, cu investitorii ținuți la distanță din cauza lipsei de deschidere către mediul de afaceri. Ea a relatat întâlnirea cu botoșăneni stabiliți în străinătate, care s-au plâns de dificultățile întâmpinate în încercarea de a-și deschide afaceri în România, precum și de controalele zilnice cu care s-au confruntat.
„Mă uit la județul Botoșani. În timp ce investitorii sunt ținuți la ușa județului pentru că nu există acea deschidere către mediul de afaceri și oamenii pleacă peste hotare. Am fost fost acum două săptămâni în Marea Britanie și m-am întâlnit cu oameni plecați din județ, unii dintre ei de peste 10 ani, să își găsească viitorul în altă parte. Știți ce mi-au zis? Că au încercat să se întoarcă în România, să își investească banii adunați într-o afacere mică. Pe lângă faptul că a le-a fost extrem de greu să își deschidă aceste afaceri, au avut controale aproape în fiecare zi. După șase luni au renunțat. Noi asta trebuie să le spunem oamenilor, că suntem acea alternativă”, a declarat deputatul Cristina Prună.
Prima femeie care intră în cursa pentru șefia județului la alegerile din iunie
În contextul alegerilor din iunie, ADU mizează pe Cristina Lăcătușu, președinte al Organizației Județene USR Botoșani și director economic la Modern Calor, pentru a câștiga președinția Consiliului Județean. Pentru alegerile din acest an, Lăcătușu este prima femeie care intră în cursa pentru șefia județului.
„Îmi doresc foarte mult să ne reîntâlnim pe 10 iunie în aceeași formulă și să fim bucuroși că am câștigat cât mai multe locuri în primării, în consiliile locale din întregul județ. (…)Probabil aveam aceleași idealuri, că ne dorim toți ca județul Botoșani să fie scos din sfera sărăciei. Una dintre dorințele mele este să facem o zonă economică specială care să beneficieze de facilitățile fiscale ale zonei, să putem atrage cât mai mulți investitori, să avem cât mai mulți oameni care să muncească, să readucem forța de muncă înapoi”, a precizat Cristina Lăcătușu.
Cu un accent puternic pe inovare și dezvoltare durabilă, Cristina Lăcătușu promite să lupte pentru un viitor mai bun pentru toți locuitorii județului.
„Îmi doresc să aud că în școlile din județul Botoșani sunt iarăși pline de copii. Unii profesori din județ îmi spun că au rămas cu clase cam goale sau le unesc și învață în aceeași clasă și un copil din clasa 0 și un copil din clasa 1, e dureros să aud acest lucru. De fapt, ne depopulăm. Aș vrea foarte mult ca sudul județului, în special, să fie racordat la rețeaua de apă, (…) să trăiască exact ca la oraș. Noi avem o problemă cu selectarea deșeurilor și peste tot vedem doar mizerie. Îmi doresc foarte mult să fim dezvoltați, să trăim într-o zonă dezvoltată, să trăim într-o Românie dezvoltată economic, în primul rând”, a încheiat Cristina Lăcătușu.
„Am plâns toată noaptea și a doua zi am semnat adeziunea”
În cursa pentru Primăria municipiului Botoșani intră tot o femeie, respectiv Raluca Curelariu, președinte al Organizației Municipale USR Botoșani și consilier local din partea partidului. Pornind de la o motivație profundă, anume indignarea față de evenimentele din protestele de pe 10 august 2018, Curelariu a decis să-și pună în aplicare convingerile și să se implice activ în politică.
„Am ajuns acasă după proteste și am văzut ce se întâmplă în București. Îmi aduc aminte că am plâns toată noaptea și a doua zi am semnat adeziunea. (…) Am intrat în Consiliul Local pentru că iubesc orașul Botoșani și pentru că sunt o grămadă de lucruri pe care eu știu că sunt o grămadă de lucruri pe care eu pot să le fac mai bine decât toți cei care au fost până acum”, a spus Raluca Curelariu.
„Poziția de consilier local este una nașpa tare”
Cu o determinare de neclintit și o abordare dedicată, Curelariu susține că, în unele momente, a făcut mai mult decât întreaga „armată” din primărie, deși descrie poziția de consilier local ca fiind una dificilă.
„Poziția de consilier local este una nașpa tare, știu că nu sună bine, pentru că muncești mult și vezi rezultate puțin, dar este extrem de necesară. Îmi aduc aminte că de-a lungul celor patru ani de mandat am omis să piardă Primăria Botoșani un teren într-o zonă foarte bună, eu ca și consilier am făcut treabă mai bună decât oamenii din Primărie care trebuiau să verifice niște acte. La 1 noaptea, în loc să dorm, verificam în ce stadiu e nu știu ce societate. Suntem oameni din ăștia pe care ne mănâncă undeva ca să verificăm fiecare lucru”, a mai precizat Raluca Curelariu.
„Nu boss, să se dea ei la o parte, că eu nu mă dau”
În fața unui tablou politic dominat de doi „mastodonți”, actualul și fostul primar, Curelariu nu se lasă intimidată și afirmă că este hotărâtă să ofere o alternativă și să aducă o schimbare în Botoșani.
„E foarte amuzant că mă întreba la un moment dat cineva «bă, da’ știi că la Botoșani e cam complicat, că se bat doi mari.» Se bate primarul în funcție, de la PSD, nu știu dacă îl cunoașteți, și fostul primar, de la PNL, adică doi mastodonți. Și apar eu și îi cam încurc. Mă întreabă cineva «da’ nu vrei să te dai tu un pic la o parte, că strici niște treburi?» Nu boss, să se dea ei la o parte, că eu nu mă dau, de ce m-aș da eu?”, a declarat Curelariu.