Nemulțumiți de salarii, de condițiile de muncă și de lipsa resurselor financiare, angajații Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Botoșani s-au prezentat astăzi în Comisia de Dialog Social întrunită, la Instituția Prefectului, pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă .Ei au pus pe tapet o realitate cruntă – bani sunt puțini și perspective sumbre.
Solicitând o majorare salarială de 25%, aceștia atrag atenția asupra eforturilor suplimentare depuse din cauza deficitului de personal, precum și asupra lipsei de finanțare, care compromite activitățile desfășurate în mediul rural. Radu Anghel, unul dintre salariații DJST Botoșani, a subliniat că situația actuală este departe de a fi sustenabilă, cu impact negativ asupra prestigiului și performanței sportive din județ.
„Înainte era mult mai ușor și mai frumos, aveam multe activități în mediul rural. Cea mai mare performanță sportivă se face prin selecție. Cel mai important lucru în sport este selecția. Copii foarte buni, dar trebuie să îi găsim. Bani nu prea mai avem, nici activități în mediul rural, nici pentru transport. Suntem cumva la pământ”, a spus Radu Anghel, salariat DJST Botoșani, care a adăugat că pe lângă marile personalități culturale, cu care se laudă toți oficialii, județul Botoșani se poate mândri și cu o salbă de sportivi medaliați la concursurile internaționale. „Nu ne lăudăm că suntem cu cei mai deștepți oameni, titanii culturii române, dar și cei mai mari sportivi, cei mai mulți sunt din Botoșani, respectiv zona Moldovei. De ce? Erau și săraci, eu sunt antrenor de 40 de ani, nu face lupte greco-romane un copil de bani gata. Face unul necăjit, de la țară, care așteaptă să iasă din sărăcie, acceptă să facă și antrenamente foarte grele”, a adăugat Radu Anghel.
Deși oficialii din cadrul Comisiei de Dialog Social au fost martori la aceste apeluri disperate, prefectul Sorin Cornilă a adus în discuție o abordare diferită. Contrazicând argumentele salariaților, acesta a susținut că prioritățile trebuie să se îndrepte către pregătirea și căutarea performanței, sugerând existența unei strategii în acest sens. Totuși, vocea angajaților este una fermă și se cere o rezolvare imediată a problemelor cu care se confruntă.
La ședință au fost prezenți și reprezentanți ai altor instituții și organizații, printre care vicepreședintele Consiliului Județean Dorin Birta, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Anca Apăvăloaie, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani Daniela Lozneanu și majoritatea liderilor locali ai principalelor confederații sindicale. Toți aceștia au luat la cunoștință problemele semnalate și au pledat pentru o abordare coerentă și soluții rapide.
Printre principalele aspecte ridicate au vizat nerespectarea de către Guvern a prevederilor legislative privind salarizarea unică, munca suplimentară neplătită și necompensată cu timp liber corespunzător, suprasolicitarea angajaților și un nivel scăzut al salariilor. Aceste deficiențe nu fac altceva decât să amplifice tensiunile în rândul angajaților și să submineze calitatea serviciilor oferite comunității.
Cum multe dintre drepturile salariale au fost plafonate, iar altele riscă să fie anulate prin adoptarea tacită a unor legi (n.r. – în primă fază în Camera Deputaților), sindicaliștii au solicitat și o întrunire cu toți parlamentarii din județ, care ar urma să fie invitați la discuții până la sărbătorile pascale.