Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretele de numire în funcție a judecătorilor și procurorilor care au promovat concursul de admitere în magistratură, prin intermediul Institutului Național al Magistraturii, în perioada 7 iulie 2023 – 6 martie 2024.
Printre aceștia se află 11 judecători noi care vor activa în instanțele din Botoșani, Dorohoi și Săveni, dar și șase procurori numiți în funcție la parchetele locale Botoșani și Dorohoi. Astfel, au fost numiți în funcția de judecători la Judecătoria Botoșani Simona-Raluca Rotaru, Andreea-Raluca Moisa, Ioana Pană-Lazarec, Dumitru-Gabriel Voiniciuc, Andreea Jachel, Laura Atanasiu și Andreea-Dana Resiga. Totodată, la Judecătoria Dorohoi au fost numiți ca judecători Alina-Maria-Cătălina Vasilică și Lavinia-Mariana Obreja. În schimb, la Săveni au fost numiți ca judecători Luminița Leontescu și Zaharie-Valentin Solcan.
Tot începând de astăzi au fost numiți ca procurori Răzvan-Ionuț Chiriac , Maria-Mădălina Pancu, Vlad Calinciuc , Diana-Ionela Aștefănesei și Marius Țîmpău (toți la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani) precum și Andreea-Lucia Rus (la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi).
Magistrați pensionați
Luna aceasta, însă, Tribunalul Botoșani a pierdut doi magistrați cu experiență, care au ales să se pensioneze. Este vorba despre Irinel Sapariuc, judecător de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Botoșani și la centrele de reținere și arestare preventivă din județele Suceava și Botoșani, și de Ioana Petrovici, delegată în funcția de președinte al Secției I civile a Tribunalului Botoșani. Ambele au fost eliberate din funcție prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat, în prealabil, cererile de pensionare înaintate de acestea.
În ultimii doi ani, mai mulți magistrați din județ au decis să-și încheie cariera de judecători după ce au adunat 25 de ani de activitate. În luna februarie, de exemplu, judecătoriile din Botoșani aveau cel mai mare deficit de magistrați, 57,4 la sută din posturi fiind vacante. Altfel spus, la o medie de 10 posturi de magistrați, doar patru erau ocupate. Asta ca urmare a pensionărilor și a migrației judecătorilor către alte instanțe.
Din cauza deficitului de personal, la unele instanțe s-a ajuns ca termenele de judecată să se dea după o jumătate de an, iar anchetele penale durează deja cu anii. Procese aparent banale au ajuns să se lungească din cauza lipsei de judecători, dosarele fiind predate de la un complet la altul, în funcție de mișcarea magistraților. Ba mai mult, pronunțările au ajuns să fie amânate de la o lună la alta pentru că judecătorii nu mai au timp să redacteze hotărârile.