spot_img
joi, aprilie 17, 2025
AcasăLocalÎn această noapte trecem la ora de vară

În această noapte trecem la ora de vară

România va trece în noaptea de sâmbătă, 30 martie 2024, spre duminică, 31 martie 2024, la ora de vară. Ceasurile urmează să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 03.00 va deveni ora 04.00.

Trecerea la ora de vara înseamnă că vom dormi cu o oră mai puţin, având în vedere că ceasurile vor fi date înainte, ziua de duminică devenind astfel cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore.

Schimbarea a fost justificată prin necesitatea de a face economie la electricitate. Medicii susţin, însă, că aceasta aduce oboseală, nervozitate şi scăderea randamentului. Au de suferit în special persoanele obişnuite să meargă la culcare târziu şi să se trezească devreme.

„Este extrem de important ca somnul oamenilor să nu fie foarte afectat”

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. Cei mai mulţi dintre botoşăneni îşi vor ajusta, însă, ceasul biologic destul de rapid şi după câteva zile se vor obişnui cu noul program.

Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că aceştia dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord. „Este extrem de important ca somnul oamenilor să nu fie foarte afectat. O dereglare a ritmului de somn poate provoca probleme destul de grave unui om cu o activitate intensă, care devine tot mai obosit şi care nu mai dă randament. Neuronii au o limită de solicitare, care, dacă este depăşită, ne putem confrunta şi cu afecţiuni psihice”, a precizat un medic specialist psihiatru.

Cum se aplică ora de vară

Ora oficială de vară este aplicată mereu între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Trecerea la ora oficială de vară nu va afecta mersul trenurilor de călători, dar vor fi întârzieri pentru mai multe trenuri aflate în circulaţie între orele 03.00 şi 04.00 (ora de iarnă). Astfel, trenurile vor ajunge la destinaţii la alte ore decât cele din programul obişnuit. Propuneri pentru renunţarea la schimbarea orei În urmă cu câțiva ani Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea orei în Europa, statele membre având libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Decizia fiecărui stat ar fi trebuit luată până în aprilie 2020, iar începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, numai că pandemia de COVID, iar apoi conflictul din Ucraina au împiedicat această inițiativă.

Țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Propunerea de renunţare la schimbarea orei a apărut în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus. În Europa toate țările folosesc trecerea la ora de vară, mai puțin patru state – Islanda, Belarus, Turcia și Rusia.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
13.3 ° C
13.3 °
12.8 °
63 %
0.5kmh
0 %
mie
14 °
J
25 °
vin
21 °
S
18 °
D
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa se procedează zilele astea, dacă uiți ceva de pe listă, ai și unde parca când te întorci și cărucior de cumpărături la îndemână.

EDITORIAL

Rândurile de față nu se doresc a fi destinate nici academicienilor și nici proștilor. Sunt pentru oamenii normali care n-au trecut ca gâsca prin...

EPIGRAMA ZILEI

Berbecuț Bârsan, ce ești năzdrăvan, Doar tu ne-ai băgat, adânc în rahat Deși ai primit, lucrări, înmiit De la noi, șira de paie și oloiul din tigaie...  - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...