Proiectul „Correctional”, inițiat de către Administrația Națională a Penitenciarelor prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021. și în care a fost inclus și Penitenciarul Botoșani, vizează regândirea sistemului penitenciar, precum și celui de probațiune. Proiectul prevede construirea unui nou pavilion de deţinere la Botoșani, cu o capacitate de 320 de locuri. Vor fi asigurate spații pentru custodierea persoanelor private de libertate. Pavilionul central va cuprinde camere de câte 6 paturi, săli de mese și spații de autogospodărire, spații multifuncționale destinate activităților de educație și asistență psihosocială. Totodată, va fi amenajat un teren de sport, o sală pentru activități sportive, sector vizită, curți de plimbare și alte spații adiacente.
Proiectul vizează în primul rând realizarea unei etape de tranziție dintre viața în detenție și revenirea în comunitate. Practic, înainte de a fi eliberaţi, deţinuţii vor ajunge într-un complex în care vor învăţa şi vor exersa diverse activităţi cotidiene – să îşi prepare singuri hrana, să îşi spele singuri hainele, să întreţină curăţenia, etc. Astfel, pe lângă etapele de pregătire profesională a personalului de specialitate și ridicarea Centrului Corecțional, gândit să asigure potențarea resurselor interne, familiale și comunitare în scopul reinserției sociale și reducerii recidivei, a fost necesară organizarea unor mese rotunde cu specialiști din cadrul celor două instituții, reprezentanți ai autorităților locale, dar și ONG-uri. „Reintegrarea socială a persoanelor care au executat măsuri privative de libertate reprezintă un proces complex, care este inițiat și susținut în perioada detenției, dar necesar a fi continuat, adaptat și susținut în perioada post-executorie, momentul în care acestea revin în societate”, se arată într-un comunicat de presă emis de Penitenciarul Botoșani.
Astfel, până acum au fost organizate două sesiuni de dezbateri și analize, cu participare interinstituțională – Serviciul de Probațiune Botoșani, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția de Asistență Socială, Direcția de Sănătate Publică, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog și Asociația Serviciul Umanitar pentru Penitenciare Filiala Moldova. Prin urmare, susțin reprezentanții unității de detenție, s-au pus bazele unei colaborări care să asigure o optică comună pentru parcurgerea etapelor succesive ale procesului de reintegrare socială, printr-un mecanism centrat pe nevoi, resurse și oportunități. „Prin expertiza și priceperea fiecărui membru al echipei, am obținut primul draft al celor două planuri de intervenție pre și post liberare pentru persoanele custodiate”, anunță reprezentanții Penitenciarului Botoșani. Partenerii din proiect cred că rezultate vor fi mult mai bune decât s-ar fi obținut prin intervenția fiecăriei instituții, individual.