Situaţie incredibilă la cel mai mare spital din Moldova. Teama de a nu greşi la concursurile pentru noile angajări duce la situaţii aproape tragi-comice la Spitalul Județean de Urgenţă „Mavromati”. Cea mai recentă astfel de întâmplare a avut loc chiar luni.
Concurenţii pentru posturile de asistent şi infirmier pe secţia de Chirurgie Generală au fost chemaţi la spital, au fost procesaţi pentru a susţine proba scrisă de examen, li s-au dat subiectele, dar când au început să scrie, membrii comisiei au realizat că au o problemă. Aceştia nu aveau o cameră pentru a înregistra concursul audio-video, aşa cum scria în anunţul de angajare. Astfel că cei patru concurenţi pentru postul de asistent şi şapte pe cel de infirmier au fost trimişi acasă după două ore în care membrii comisie au încercat să găsească o soluţie.
„Probele concursului vor fi înregistrate audio-video. De la această regulă se va face excepţie în cazul selecţiei dosarelor de concurs”, se arată în anunţul postat pe site-ul unităţii sanitare.
„Spitalul Judeţean nu deţine tehnică audio-video pentru înregistrarea probelor de concurs”
Încercările noului manager interimar de a găsi o soluţie pentru continuarea concursului s-a lovit de şovăielile membrilor comisiei de examinare, care s-au temut să nu ia vreo decizie care ar putea să le atragă vreo anchetă din partea DNA. Astfel, după ce au fost ţinuţi două ore în sala de examinare cu subiectele în faţă, concurenţii au fost trimişi acasă.
„A fost, probabil, o necomunicare, care s-a remediat în timp util”, a precizat purtătorul de cuvânt al SJU Mavromati.
Mai mult, decizia a fost luată şi pentru secţia de Ortopedie-Traumatogie. „La concursurile programate pentru ocuparea unor posturi de asistent, infirmier sau îngrijitor pe secţiile Chirurgie Generală şi Ortopedie-Traumatologie membrii comisiilor de concurs au propus suspendarea concursurilor, deoarece Spitalul Judeţean nu deţine tehnică audio-video pentru înregistrarea probelor de concurs, conform anunţurilor postate pe site-ul instituţiei”, a precizat Ioan Asaftei.
Concursuri suspendate pe alte două secţii
Deciziile de luni vin la câteva zile după ce conducerea unităţii a decis suspendarea concursurilor pe alte două secţii. Este vorba despre Cardiologie şi UPU-SMURD. Motivul invocat – vicii de procedură. Astfel, la aproape trei luni de când Minsterul Sănătăţii a permis angajările în spital, niciun concurs nu a fost până acum finalizat.
Deşi aproape toţi şefii de secţii se plâng de lipsa acută de personal, iar unitatea sanitară a primit aprobarea de la Minister pentru a angajat 86 de cadre medicale, trei luni mai târziu nici măcar un post nu s-a ocupat. „De ani de zile ne chinuim să obţinem posturi pentru secţiile noastre. Asta pentru ca pacienţii să aibă parte de îngrijiri mai bune în spital. Mi se pare o risipă de energie din partea unor oameni cărora chiar le pasă de acest spital”, a precizat un medic din cadrul unităţii sanitare.
„Le e frică tuturor să se mai implice”
O explicaţie pentru această situaţie vine chiar din clădirea administrativă a spitalului.
„Nu e normal, acum se cade în latura cealaltă şi le e frică tuturor să se mai implice. Dacă s-a ajuns să se respingă un dosar pentru că nu era CV-ul în format Europass? Sau o candidată că nu avea diploma, deşi facultatea îi eliberase doar adeverinţă. Tuturor le e frică. Una este să fii corect, dar de acum se cade în cealaltă extremă”, a spus unul dintre angajaţii unităţii sanitare.
Spitalul nu are regulament pentru organizarea de concursuri
Având în vedere toate aceste probleme, managerul interimar al SJU, economistul Corneliu Mihai, a constituit o comisie de verificare. Descoperirile comisiei au fost, însă, şi mai şocante.
„La nivelul Spitalului Judeţean nu există un regulament propriu privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor. Prevederile legale despre organizarea concursurilor arată că doar proba interviu poate fi înregistrată la propunerea membrilor comisiei şi cu aprobarea preşedintelui de comisie, dar numai cu acordul scris al candidaţilor”, a transmis Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt.
Arestări pe bandă rulantă pentru angajări pe bani
Frica angajaţilor SJU de a se mai implica în concursurile de angajare vine după ce procurorii DNA au scos la iveală o adevărată caracatiţă a angajărilor pe bani făcute la Spitalul Judeţean.
În dosar sunt anchetaţi doi foşti manageri ai Spitalului Judeţean, medici, asistenţi, angajaţi şi chiar un primar din judeţ. Procurorii DNA au descins pe 13 decembrie 2023 în zeci de locaţii din judeţ. Pe listă au fost sediul Spitalului Judeţean „Mavromati”, locuinţa şefei Consiliului Judeţean Botoşani, biroul acesteia, dar şi sediul PSD Botoşani.