Camera Deputaţilor are în prezent în dezbatere publică un proiect de lege ce prevede reducerea numărului de farmacii în zonele cu populații reduse, pentru a preveni monopolul pe piață și, conform inițiatorilor, pentru a proteja interesele consumatorilor. Noua lege ar poziţiona aceste unităţi la o distanţă de cel puțin 500 de metri una de alta. Regula ar urma să se aplice atât în orașe, cât și la sate.
Asociația Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor (AFTAP) şi-a exprimat sprijinul pentru aprobarea acestui proiect legislativ. Dacă va fi aprobat proiectul noile norme ar urma să se aplice doar pentru viitor, fără a afecta farmaciile actuale.
„Concentrarea excesivă a farmaciilor într-un perimetru mic poate duce la competiție neloială și la scăderea calității serviciilor oferite populației, cu retrogradarea cetățeanului de la statutul corect de pacient, la poziția de veritabil client. Astfel, este esențial să se ia în considerare aceste aspecte în dezvoltarea și reglementarea pieței farmaceutice pentru a asigura o îngrijire adecvată și de încredere pentru toți pacienții, conform cu nevoile acestora”, a transmis AFTAP.
Cum se procedează în prezent
În prezent legea prevede o farmacie comunitară la 3.000 de locuitori în București, o farmacie comunitară la 3.500 de locuitori în oraşele reşedinţă de judeţ, și o farmacie comunitară la 4.000 de locuitori în celelalte oraşe.
Noile norme impun o distanţă de cel puţin 500 de metri între farmacii în mediul urban.
„Pentru mediul rural nu este necesară o raportare, la înființarea unei farmacii comunitare, la numărul de locuitori, având în vedere compunerea localităților din mai multe sate, fiind suficientă o farmacie comunitară amplasată la 2 km una față de cealaltă. În acest fel se continuă și încurajarea înființării farmaciilor comunitare în mediul rural, și totodată, se protejează farmaciile existente și oficinele, de posibilitatea creării unui mediu mult prea competitiv și închiderea farmaciilor deja existente”, mai transmite AFTAP.
România are peste 8.000 de farmacii
Cifrele ne indică faptul că România are peste 8.000 de farmacii, în 2023. Orașele găzduiesc majoritatea farmaciilor, depășind cifra de 5.400, în timp ce în zonele rurale sunt înregistrate aproximativ 2.700 de unități farmaceutice.
Cu toate acestea, numărul lor înregistrează o ușoară scădere în comparație cu anul precedent, cu aproximativ 50 de unități mai puține.
Pentru ca legea să fie modificată este nevoie de adoptarea ei de cele două camere ale parlamentului și de promulgarea acesteia de către președintele României.