spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeLocalExperiență internațională pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani. „A...

Experiență internațională pentru elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani. „A fost o călătorie care mi-a deschis orizonturile profesionale și personale”

În perioada 19 februarie – 1 martie s-a desfășurat cea de-a doua mobilitate a proiectului Erasmus+, finanţat de Uniunea Europeană.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În cadrul mobilității, 10 elevi de clasa a XI-a de la profilul Industrie Alimentară, specializarea Tehnician în Industrie alimentară, şi 4 elevi de clasa a X-a, având specializarea Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație publică de la Liceul ”Dimitrie Cantemir” Darabani, au participat la un stagiu de practică timp de 2 săptămâni în Cipru, în oraşul Paphos. Elevii au fost însoțiți de două cadre didactice din cadrul liceului. Este vorba despre profesoara Mirela Străjeriu, care este și (coordonatorul proiectului, și profesorul Alin Prisăcariu. Elevii au efectuat două saptamani de practică într-un resort de 5 stele numit KING EVELTON HOTEL LIMITED CIPRUS.

Scopul proiectului 

Principalul obiectiv al acestui proiect este „creșterea calității formării inițiale a 10% dintre elevii din cadrul învățământului tehnic și profesional în scopul îmbunătățirii competențelor specifice, cheie și transversale prin asigurarea  șanselor egale la educație pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare ale elevilor în vederea finalizării studiilor și facilitatea inserției acestora pe piața muncii, prin desfășurarea de activități practice în cadrul companiilor de profil din Spania și Cipru. De asemenea, folosirea competențelor dobândite pentru reorganizarea activității practice în cadrul stagiilor de practică în cadrul școlii noastre”, a declarat Mirela Străjeriu.

Activităţile au condus la acumularea de noi competenţe profesionale în cadrul orele de pregătire de specialitate şi achiziţia de noi abilităţi sociale sub supravegherea tutorilor de practică desemnaţi.

Experiență inedită pentru elevi

Sub supravegherea tutorelui desemnat, elevii au efectuat diferite operații specifice industriei alimentare și de servire într-un context inedit, au interacţionat cu angajaţii resortului, au avut posibilitatea să vadă cum sunt aplicate cele mai noi tehnologii in domeniu. Programul cultural al proiectului a permis elevilor să cunoască cultura şi civilizaţia Ciprului, prin vizitele organizate la obiectivele turistice importante.

Elevii au fost foarte apreciaţi datorită faptului că au dovedit interes, responsabilitate, seriozitate şi profesionalism. Obiectivele proiectului, vizând dezvoltarea competenţelor profesionale, a abilităţilor de comunicare, lingvistice, organizaţionale şi sociale au fost atinse, elevii acumulând o experienţă unică care va putea fi valorificată de fiecare participant la viitorul loc de muncă dar şi în viaţa personală.

„Am învățat lucruri pe care le pot folosi și în viitor”

Elevii care au participat au doar cuvinte de laudă despre acest proiect și spun că această experiență le va fi utilă pe viitor.

”Experiența în Cipru a fost una minunată. Am avut oportunitatea de a lucra cu mulți alți oameni de la care am avut de învățat. Cel mai important, am învățat lucruri pe care le pot folosi și în viitor: să cer ajutorul atunci când simt nevoia, să lucrez ușor, calm și cu grijă până îmi intru în ritm și să nu mă panichez atunci când greșesc, fiindcă din greșeli învățăm. Printre orele de muncă, am fost răsfățați și cu câteva excursii la cele mai cunoscute obiective turistice din zonă, activitate care mi-a plăcut cel mai mult, pe lângă cea de muncă în echipă, la lucru, cu noii colegi din unitatea de lucru.

Un aspect care nu mi-a plăcut se referă la durata de timp petrecută în Cipru, mi-aș fi dorit să dureze mai mult această experiență. Cu toate acestea, sunt foarte recunoscătoare că mi s-a oferit această oportunitate și sper din suflet ca astfel de proiecte să mai aibă loc pentru ca și alți elevi să se poate bucura de astfel de experiențe de neuitat”, a spus Mirela Mihai, elevă în clasa a XI-a IA.

„Pafos a fost mai mult decât un simplu loc de practică”

Robert spune că această experiență i-a oferit o perspectivă valoroasă asupra industriei alimentare de înaltă clasă.

”Experiența mea în Pafos, Cipru, a fost cu adevărat memorabilă și formativă. Practica la un restaurant de 5 stele mi-a oferit o perspectivă valoroasă asupra industriei alimentare de înaltă clasă, iar calitatea serviciilor din hotel a fost pur și simplu remarcabilă. Această călătorie nu doar că a îmbunătățit modul în care lucrez în echipă, ci și dezvoltarea unei toleranțe la efort crescut și a unor noi abilități culinare străine. În ansamblu, Pafos a fost mai mult decât un simplu loc de practică; a fost o călătorie care mi-a deschis orizonturile profesionale și personale, lăsându-mă cu amintiri durabile și conexiuni valoroase în industria culinară”, a transmis la rândul său Robert Epure, elev în clasa a XI-a IA.

„Aceste amintiri sunt de neuitat și aș mai repeta oricând această experiență”

Și pentru Cătălina Teioșanu, elevă a X-a OSP, experiența a fost deosebită și cu siguranță n-ar ezita să meargă din nou dacă ar avea ocazia.

„Această experiență a fost minunată. Mi-a plăcut absolut tot, hotelul în care am stat a fost frumos, confortabil și am avut condiții excelente de cazare și masă. Am avut parte de mâncăruri și deserturi delicioase. Am vizitat multe locuri cum ar fi grădina zoologică, templul lui Apollo, Insula Afroditei etc. a fost incredibil de frumos și interesant. În ceea ce privește practica, nu am cuvinte să descriu cât de frumos a fost. Am avut parte de oameni minunați care ne-au învățat foarte multe lucruri. Aceste amintiri sunt de neuitat și aș mai repeta oricând această experiență”, a povestit Teioșanu Cătălina.

În ultimii ani, profesorii de la Liceul Dimitrie Cantemir din Darabani, s-au implicat în diverse programe, oferindu-le oportunități noi elevilor și beneficii pentru viitor. Profesorii de elită din cadrul liceului au fost factori esențiali în acest demers, contribuind la dezvoltarea și implementarea acestor inițiative educative de succes. Prin intermediul acestor programe, elevii au avut acces la noi experiențe și oportunități de învățare care să le sporească cunoștințele și să le îmbunătățească abilitățile în diverse domenii.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
-1.7 ° C
-1.2 °
-1.7 °
72 %
2.7kmh
37 %
joi
-0 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...