Autoritățile județene au intrat în febra organizării alegerilor europarlamentare și locale. În acest context, la Instituția Prefectului a avut loc astăzi o nouă ședință tehnică în vederea pregătirii proceselor electorale care ar urma să aibă loc peste mai puțin de trei luni.
Doar că de la ședință a lipsit tocmai prefectul județului, Sorin Cornilă, problematica fiind gestionată de subprefectul Paula Elena Cojocariu Berențan. „A intervenit o situație de moment. Nu are legătură cu funcția sau cu Instituția Prefectului. A fost ceva personal”, a explicat Sorin Andronache, purtătorul de cuvânt al instituției, absența prefectului Cornilă.
La ședință au participat reprezentanții Direcției Județene a Autorității Electorale Permanente, Direcției Județene de Statistică, Direcției Județene de Telecomunicații Speciale, Biroul pentru imigrări, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 21/2024, perioada electorală a început pe 12 martie şi se va încheia la 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României. Astfel, primele alegeri din acest an vor avea loc pe 9 iunie (n.r. – în Duminica orbului), simultan, pentru Parlamentul European și pentru desemnarea primarilor și consilierilor locali și județeni. Procesul de votare va începe la ora 7 și se va încheia în aceeași zi la ora 22. În acest context, astăzi a fost emis și ordinul pentru stabilirea celor 78 de circumscripții electorale care vor funcționa la nivelul județului Botoșani.
Circumscripțiile au fost numerotate începând cu municipiul reședință de județ și continuând cu celelalte municipii, orașe și comune în ordinea alfabetică a fiecărei categorii de unități administrativ-teritoriale. Numărul circumscripției electorale se va aduce la cunoștința alegătorilor de către primar, odată cu aducerea la cunoștință a delimitării și numerotării secțiilor de votare.