Duminică, 10 martie, ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, a acordat cea mai înaltă distincție eparhială, Crucea „Sfântul Ierarh Sava Brancovici”, academicianului Leon Dănăilă, recunoscut medic neurochirurg, pentru contribuția remarcabilă adusă în tratamentul pacienților.
Ceremonia a avut loc în cadrul evenimentelor Dialoguri Universitare organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, fiind prezent și PS Părinte Emilian Crișanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
În discursul său, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat devotamentul și contribuția lui Leon Dănăilă în tratarea bolnavilor, subliniind cuvintele acestuia: „Pentru mine, viața înseamnă ceilalți”. Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad a conferit, de asemenea, titlul de Doctor Honoris Causa academicianului Leon Dănăilă, inițiativa venind din partea rectorului prof.univ.dr.habil Coralia Adina Cotoraci. Leon Dănăilă a exprimat recunoștința față de conducerea universității și Înaltpreasfințitul Părinte Timotei pentru onorurile acordate.
Evenimentul a inclus și un moment artistic susținut de Maria Coman, acompaniată de Corul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Aradului, dirijat de pr.prof. Gabriel Streulea. Moderatorul ceremoniei a fost George Grigoriu, potrivit Aradon.
Viață dedicată medicinei
După absolvirea Facultăţii de Medicină din Iaşi în anul 1958, Leon Dănăilă a lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti (1958-1960) şi apoi un an la Circumscripţia Sanitară din Dărmăneşti (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din Bucureşti. A devenit, în anul 1966, medic specialist neurochirurg, în anul 1972, doctor în medicină cu lucrarea „Neurinomul spinal”, în 1974, medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981, medic primar neurochirurg gradul II şi şef al Secţiei VII de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi şi Facultatea de Filozofie – Psihologie din Bucureşti.
A studiat neurochirurgia timp de un an la New York, în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981), şi a participat la diferite specializări, cursuri şi schimburi de experienţă la Budapesta (1978 şi 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Düsseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995). În aceste stagii de specializare din Europa şi SUA, precum şi la diferitele congrese internaţionale, a cunoscut direct şi a schimbat opinii profesionale cu cele mai mari personalităţi neurochirurgicale din lume.
Acesta a publicat peste 60 de cărți și tratate medicale. Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător şi inventator, s-a născut la 1 iulie 1933, la Darabani, judeţul Botoşani. Leon Dănăilă este primul cetățean de onoare al orașului Darabani. Geniul a salvat mii de vieți și continuă să o facă.