Partidul Mișcarea Populară (PMP) acuză Guvernul României că încalcă principiile democratice și drepturile cetățenilor prin adoptarea Ordonanței de Urgență privind comasarea alegerilor. În consecință, PMP Botoșani a depus un memoriu la Prefectură prin care cere revizuirea ordonanței și amenință că va sesiza instituțiile internaționale dacă lucrurile nu se vor schimba.
Guvernul a modificat în Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor din 9 iunie modul de reprezentare a partidelor în secțiile de votare, ceea ce ar duce la scoaterea membrilor PMP din secțiile de votare.
Practic, o secție de votare va avea președinte, locțiitor și șapte membri. În Parlament sunt șase grupuri parlamentare, PSD, PNL, USR, AUR, UDMR și minoritățile, care au rezervat explicit un loc. Un singur loc mai rămâne pentru a doua etapă a alocării, iar pentru acest loc se bat REPER, cu cinci eurodeputați, și PMP, cu doar doi euroaleși.
„Au modificat legea până au scos PMP pe tuşă”
În cursul zilei de astăzi, George Popescu, președintele PMP Botoșani, a depus Memoriul la Prefectură. Demers este unul amplu, aidoma au procedat și celelalte filiale PMP din țară și vine în contextul în care Guvernul vrea să-i scoată din secțiile de votare pe membrii acestui partid.
„PMP, cu doi membri în Parlamentul European și cu structuri politice de reprezentare în administrația publică locală din toate județele României, nu va avea membri în secţiile de votare pentru că Partidul Comasat Român ne îngrădeşte drepturile electorale. Au modificat legea până au scos PMP pe tuşă. Putem spune, cu toată certitudinea, că PMP a ajuns cel mai hărţuit partid din politica românească”, a spus George Popescu, preşedintele PMP Botoșani.
„În această situație se află doar Partidul Mișcarea Populară”
Totodată, la nivel naţional, liderii Alianţei Dreapta Unită au solicitat Avocatului Poporului să atace, de urgență, la CCR ordonanța comasării alegerilor.
„Având în vedere că în această situație se află doar Partidul Mișcarea Populară, cerem Guvernului, prin Instituţia Prefectului Judeţului Botoșani ca această măsură profund discriminatorie să fie eliminată din procesul electoral. În cazul în care Guvernul României nu va modifica conținutul ordonanței, în sensul în care partidele cu reprezentare în Parlamentul European să poată participa la procesul electoral în condiții egale cu celelalte partide care au membri în Parlamentul European, dar și în Parlamentul României, PMP va sesiza instituţiile internaţionale cu privire la acest abuz fără precedent”, a mai precizat Popescu.