Numărul cetățenilor străinilor, care vin în județ și doresc să rămână aici, continuă să fie destul de mic. Așa reiese dintr-o analiză făcută de polițiștii Biroului pentru Imigrări din județul Botoșani pe cifrele înregistrate în 2023. Dar mai există și o altă latură – în medie, doi din 100 de străini veniți la Botoșani ajung în colimatorul autorităților.
În cifre exacte, în 2023 1.038 de persoane din alte state au ajuns la Botoșani, dintre care 706 erau cetățeni străini din state terțe, iar 332 proveneau din Uniunea Europeană sau spațiul economic european. O realitate ce reflectă pluralismul și diversitatea lumii noastre contemporane. Totuși, au existat și câteva „provocări”, după ce 22 de străini au fost depistați în situații ilegale, fiind emise 4 decizii de returnare, iar un caz mai aparte a fost cel al unui cetățean străin îndepărtat sub escortă.
Interesant este că 311 străini au venit la Botoșani pentru reîntregirea familiei (294 – sunt membrii unor familii de botoșăneni, iar 17 au fost membrii de familie ai unei cetățeni străini), iar pe locul doi s-au aflat cei angajați în muncă, numărul lor fiind de 288 (n.r. – unii străini sunt veniți la muncă în județ de mai mulți ani). În ceea ce privește admisia, au fost soluționate 7 invitații depuse pentru străini din Egipt (3), Siria (1) , Paksitan (1), Bangladesh (1) și Maroc (1). Cei de la Imigrări spun că 4 invitații au fost în scop de afaceri și 3 în scop de vizită. Doar că numai 5 au fost aprobate, iar celelalte 2 respinse.
De altfel, tot anul trecut cei de la Imigrări au înregistrat 1.473 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, în calitate de lucrători permanenți, majoritatea străinilor provenind din Sri Lanka, Nepal și Bangladesh. Dintre acestea 1.106 cereri au fost avizate pozitiv, iar 367 au fost respinse. Altfel spus, unul din patru cetățeni străini care a dorit să vină să muncească la Botoșani a fost respins, rata de admisie fiind de 75 la sută. Doar că în aceste cifre se ascunde și povestea umană a migrării. Oameni cu vise și speranțe, care au venit aici pentru a-și construi un viitor.
De asemenea, s-a verificat și s-a prelungit dreptul de ședere pentru 1.103 cetățeni străini, care au primit permise de ședere, 560 dintre aceștia având reședința sau domiciliul pe raza județului Botoșani. Totodată, în 2023 s-au emis aproximativ 300 permise de protecție temporară pentru cetățenii ucraineni. Altfel spus, circa 300 de refugiați ucraineni, care au fugit din calea războiului izbucnit în 24 februarie 2022, au ales să rămână la Botoșani.
Și totuși, au existat 72 de acțiuni și controale desfășurate pentru a combate șederea ilegală, soldate cu descoperirea a 22 de cazuri ilegale și emiterea a 115 sancțiuni contravenționale.