Angajările în Sănătate se desfăşoară cu încetinitorul, deşi zeci de posturi au fost deblocate. Deşi nevoia de personal medical este tot mai stringentă, iar liderii sistemului sanitar se plâng de lipsa de cadre, posturile sunt greu scoase la concurs.
La aproape două luni de la aprobarea memorandumului pentru scoaterea la concurs a 86 de posturi, cel mai mare spital din judeţ a demarat procedura doar pentru nouă. Este vorba despre două posturi de medic, unul de microbiologie medicală şi unul de chirurgie vasculară. De asemenea la ortopedie au fost scoase la concurs câte un post de asistent, infirmier şi îngrijitor, în timp ce la chirurgie au fost scoase un post de asistent, două de infirmieri şi unul de îngrijitor.
Potrivit conducerii spitalului concursurile vor începe din această lună, abia. „Concursurile încep de la 1 martie. Sunt afişate la avizier, cu transparenţă totală. Sunt şi pe site-ul spitalului”, a precizat medicul Monica Adscăliţei. managerul SJU Mavromati.
Concursuri filmate
Conducerea unităţii sanitare a luat decizia ca aceste concursuri să fie supravegheate audio-video, pentru o transparență totală. Concursurile pentru medici se vor desfășura în Centrul universitar Iași.
„Am propus acest lucru, iar în Regulamentul de concurs am trecut și acest lucru cu înregistrare audio-video. Persoanele care vor intra în concurs vor fi înștiințate și vor semna un acord să fie supravegheate în timpul concursului audio-video”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, managerul SJU Mavromati.
Criză gravă de personal
Chiar şi cu cele 86 de posturi, criza de personal este departe de a fi rezolvată. Cea mai mare unitate sanitară din judeţ are nevoie de peste 800 de cadre medicale şi auxiliare pentru a putea desfăşura un act medical calitativ.
Potrivit unei statistici a Spitalului Județean de Urgenţă (SJU), la ora actuală sunt aprobate, conform legii, 2962 de posturi. Dintre acestea, însă, ocupate sunt doar 2143, adică cu peste 800 de angajați în minus. Cei aproape 30% de angajați lipsă sunt din toate categoriile de personal, de la medici şi asistenţi, la muncitori şi personal TESA.
Cel mai mare deficit de personal este în rândul celor care duc cu adevărat greul în spital. Personalul auxiliar, format din infirmieri, brancardieri, îngrijitori, este aproape la jumătate din cât ar trebui. Din cele 931 posturi aprobate, ocupate sunt doar 574, adică practic cei care petrec poate cel mai mult timp la capul bolnavului, trebuie să alerge de la un pat la altul în permanenţă. „Suntem 2-3 la câteva zeci de paturi. Fiecare salon are baia proprie, cerinţele şi normele sunt mult mai mari, iar noi mai puţini. Când m-am angajat eu eram de două ori mai mulţi la acelaşi număr de paturi. Suntem epuizaţi. Avem 30-40 de zile de concediu de odihnă, fără anul acesta”, a spus un infirmier din cadrul unităţii sanitare.