Astăzi, în incinta Grupului Școlar „Ștefan Luchian” din Ștefănești, pompierii botoșăneni au desfășurat o serie de activități menite să informeze și să educe elevii și cadrele didactice cu privire la siguranța personală și a comunității.
Cu o abordare interactivă și informativă, specialiștii au discutat despre riscurile asociate cu manipularea focului, a cablurilor de electricitate și a munițiilor neexplodate. De asemenea, au oferit sfaturi și instrucțiuni privind comportamentul adecvat în situații de urgență precum cutremure, incendii sau inundații, subliniind importanța supravegherii constante a copiilor și a evitării accesului acestora la surse de foc deschis.
Unul dintre punctele de interes ale evenimentului a fost prezentarea utilajelor specializate, precum autospeciala de descarcerare, cea pirotehnică și hidroperforare, elevii manifestând un real interes pentru funcționalitatea acestora și pentru utilizările specifice.
Participanții au primit materiale informative din cadrul mai multor campanii naționale de prevenire a riscurilor, precum „R.I.S.C – Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale”, „Nu tremur la cutremur”, „Viziune 2020” sau „Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău”.
Inițiativă inclusă în programul „Săptămânii Protecției Civile”
Această inițiativă a fost inclusă în programul „Săptămânii Protecției Civile”, fiind posibilă datorită sprijinului acordat de Primăria Orașului Ștefănești, Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Ștefănești și unității de învățământ.
În contextul acțiunilor de informare și educație preventivă desfășurate la nivelul județului Botoșani, se vor organiza în continuare exerciții de evacuare și alte activități menite să îmbunătățească pregătirea comunității pentru intervenții în situații de urgență. Sub sloganul „Împreună, mai pregătiți”, aceste acțiuni vor implica colaborarea cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.
Mâine, pompierii vor fi prezenți în orașul Darabani, între orele 10:00 – 14:00, la Casa de Cultură, pentru a continua dialogul cu comunitatea și pentru a oferi informații utile despre siguranța personală și comunitară.
De asemenea, în cadrul activităților dedicate „Zilei educației preventive în lăcașurile de cult”, preoții din bisericile din județ vor transmite recomandări și măsuri esențiale pentru protejarea vieții și a bunurilor materiale.
Pentru mai multe informații și resurse privind comportamentul adecvat în situații de urgență, se poate accesa platforma națională de pregătire în situații de urgență, disponibilă la adresa https://fiipregatit.ro, sau aplicația de mobil DSU, ce poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.