Sindicaliștii din Asistență Socială vor picheta sediul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Aceștia amenință cu greva generală dacă nu sunt deblocate de urgență angajările și dacă nu dispar inechitățile salariale.
Astfel, marți, 20 februarie, aproximativ 40 de membri ai Sindicatului „Impact” Botoșani vor participa la acțiune, împreună cu alți 100 de membri ai Federației Naționale Sindicale din Asistență Socială și Protecția Copilului FNS „Pro.Asist”.
De mult timp, sindicaliștii trag semnale de alarmă cu privire la faptul că sistemul de asistență socială, în mod deosebit serviciile sociale rezidențiale (pentru persoane adulte cu dizabilități, pentru persoane vârstnice, dar și pentru copii) au deficit de personal, atât personal de specialitate, dar și personal de îngrijire care la acest moment este situat la 40% din necesar. În aceste condiții, salariații sunt nevoiți să lucreze peste program, fără a fi remunerați pentru orele suplimentare.
„La DGASPC Botoșani am fost nevoiți, conform legislației, să desființăm posturile vacante, astfel că în acest moment avem o lipsă de personal destul de mare și se lucrează destul de greu. Promisiunile care vizează mărirea salarială au cam dispărut. 70% din angajații din Asistență Socială au avut până în decembrie salariul minim pe economie, iar această majorare cu 5% a dus la scădere, nu la creștere a venitului în mână. Sporurile sunt calculate la un salariu de acum 6 ani. Chiar dacă ocupă aceeași funcție și are aceeași vechime, fiecare salariat are salariul lui personal”, a declarat Camelia Socianu, președintele FNS PRO.ASIST.
„Foarte mulți își doresc să facem și în fața autorităților locale”
Mai mult, funcționarii din Asistență Socială își doresc să extindă acțiunile de protest și la nivel local. Aceștia plănuiesc să își strige nemulțumirea în fața Prefecturii și a Consiliului Județean.
„Oamenii sunt nemulțumiți și solicită să facem mai multe acțiuni în stradă la nivel central, dar foarte mulți își doresc să facem și în fața autorităților locale, cum ar fi Prefectura sau Consiliul Județean, pentru că mulți nu se pot deplasa. Asistenții maternali și asistenții personali nu pot lăsa persoanele din îngrijire pentru a se deplasa la București. De aceea ne-au solicitat să facem o acțiune în stradă și la nivel local. În funcție de rezultatul pe care îl vom obține mâine, vom vedea ce acțiuni vom face mai departe”, a explicat Camelia Socianu.
Aceste demersuri pe care sindicaliștii le au către instituțiile abilitate să ia măsuri pentru deblocarea angajărilor în asistență socială și înlăturarea inechităților sociale, sunt premergătoare strângerii de semnături pentru greva generală în sistem. Deși recunosc că ar fi greu de gestionat o grevă generală în cadrul sistemului în care își desfășoară activitatea, angajații sunt hotărâți să facă toate demersurile necesare pentru a-și obține drepturile.
„E prea vulnerabil sectorul ca să ne permitem o grevă generală și asta încercăm să le explicăm și celor de la guvernare. Dar da, oamenii au semnat pentru grevă generală, mai bine de 50%. Spre exemplu, la nivelul sindicatului Botoșani, din cei 2.000 de membrii, avem 1.200 de semnături strânse fizic, deci nu mă refer la semnăturile online. Oamenii chiar sunt nemulțumiți și noi continuăm procedura de strângere de semnături”, spus președintele FNS PRO.ASIST.