Ceasul rău sau ghinioanele pot fi eliminate dacă oamenii devin mai informați și mai atenți la ceea ce fac. Este convingerea pompierilor care au organizat astăzi în municipiul Botoșani mai multe acțiuni de informare și educare preventivă. Asta tocmai pentru a combate unele convingeri populare potrivit cărora ziua de marți – 13 este plină de ghinioane.
Atenția pompierilor s-a concentrat pe conștientizarea populației asupra nevoii de respectare a unor reguli simple cum ar fi utilizarea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze, importanța instalării detectorilor de incendiu în locuințe. Aceste activități au avut loc în zonele aglomerate din oraș și în supermarket-uri, în contextul marcării Zilei Informării Preventive, desfășurate în fiecare lună când data de 13 cade într-o zi de marți.
Botoșănenii au primit pliante cu mai multe recomandări menite să le asigure o viață în siguranță în propria locuință. Printre acestea se numără evitarea utilizării instalațiilor electrice sau de gaze cu improvizații sau defecțiuni, precum și eliminarea suprasolicitării instalației electrice prin folosirea simultană a mai multor aparate de mare putere. De asemenea, s-a subliniat importanța verificării etanșeității conductelor de gaze și asigurarea unei ventilări permanente în încăperile unde sunt instalate aparate cu flacără deschisă, alimentate cu gaze naturale.
Recomandări de la pompieri
În plus, s-a recomandat supravegherea și informarea copiilor pentru a-i ajuta să conștientizeze riscurile la care se expun în orice împrejurare. Acțiuni similare s-au desfășurat și în celelalte localități ale județului, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.
La nivel național, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară mai multe campanii de informare și pregătire a populației pentru gestionarea situațiilor de urgență. Printre acestea se numără campanii precum „Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!”, care subliniază importanța prevenției în cazul incendiilor la locuințe, sau „Mie nu mi se poate întâmpla”, care își propune să crească gradul de conștientizare al adulților asupra pericolelor la care se expun în caz de inundații sau pentru prevenirea înecului.