spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalPlăți efectuate pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune. Cei apți de muncă...

Plăți efectuate pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune. Cei apți de muncă au fost puși la treabă

Începând cu această lună, instituțiile responsabile cu protecția socială vor face primele plăți în baza prevederilor legii vizând Venitul Minim de Incluziune (VMI).

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Acest ajutor bănesc se acordă persoanelor care au beneficiat până acum de venit minim garantat sau alocație pentru susținerea familiei, dar și altor persoane/familii fără venituri sau cu venituri reduse. Venitul minim de incluziune constă în ajutor de incluziune (AI) și ajutor pentru familia cu copii (AFC).

Zeci de cereri respinse din cauza venitului pre mare

Direcția de Asistență Socială Botoșani a primit cereri pentru VMI începând cu luna noiembrie a anului trecut. În perioada noiembrie – decembrie 2023, la DAS s-au depus 403 de dosare, dintre care 381 au fost aprobate și 22 au fost respinse pentru că solicitanții au venituri care depășesc plafonul stabilit prin lege sau bunuri care conduc la excluderea VMI.

Dintre cei 381 de beneficiari ai VMI, 122 primesc doar ajutor de incluziune, suma totală de plată fiind de 46.871 de lei, 190 beneficiază de ambele componente (AI și AFC) și vor primi, în total, suma de 171.970 de lei. Pentru 69 de beneficiari s-a stabilit dreptul la ajutorul pentru familia cu copii, suma totală de plată fiind de 18.833 de lei. Plățile se fac de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani. Noile reglementări mențin obligația prestării orelor de muncă în folosul comunității.

Persoane apte de muncă puse la treabă

Potrivit conducerii DAS, în cele 381 dosare aprobate au fost identificate 270 de
persoane apte de muncă. Până la această dată, au fost programate pentru a efectua acțiuni și lucrări de interes local 193 de persoane după cum urmează:
– la Direcția Servicii Publice – 116 persoane, cu un total de 7.136 de ore;
– la Direcția Sport și Agrement – 71 de persoane, cu un total de 4.320 de ore;
– la Primăria Municipiului Botoșani – 4 persoane, cu un total de 144 de ore;
– la Spitalul Județean – Secția psihiatrie – 2 persoane, cu un total de 64 ore.

Aceste ore sunt aferente lunilor ianuarie și februarie. În funcție de cuantumul ajutorului de incluziune primit, cei care sunt sprijiniți financiar de către stat trebuie să presteze lunar între 16 și 80 de ore de muncă.

„Sunt exceptate de la efectuarea lucrărilor de interes local persoanele aflate la vârsta de pensionare, cele care au copii sub trei ani sau copii încadrați în grad de handicap grav sau accentuat, respectiv beneficiarii care au în grijă persoane cu grad de handicap grav sau accentuat”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.

Ajutorul de incluziune este de 313 lei pentru o persoană singură și de 456 de lei, în
cazul persoanelor singure care au peste 65 de ani. Ajutorul lunar pentru familiile monoparentale are un cuantum minim de 126 de lei și poate ajunge până la 547 de lei, stabilit în funcție de nivelul venitului minim ajustat și numărul copiilor din fiecare familie. În cazul familiilor biparentale, ajutorul financiar este de 97 de lei până la 488 de lei.

Venitul Minim de Incluziune se acordă persoanelor care îndeplinesc următoarele
condiții generale:

  1.   Nu dispun de venituri suficiente pentru a-și asigura un nivel de trai minim
  2.  Au venituri nete lunare ajustate (venitul net lunar ajustat reprezintă suma
    care revine fiecărui membru de familie din venitul net lunar total al acesteia, după
    aplicarea coeficienților de echivalență corespunzători dimensiunii familiei)
    a) Pentru acordarea ajutorului de incluziune, venitul net lunar ajustat trebuie să
    fie de până la 313 de lei, respectiv de până la 456 de lei pentru persoana                       singură în vârstă de cel puțin 65 de ani;
    b) Pentru acordarea ajutorului pentru familia cu copii, venitul net lunar ajustat
    trebuie să fie de până la 797 de lei.
  3.  Completează cererea de acordare a venitului minim de incluziune și
    furnizează documentele justificative. Cererea este analizată de către reprezentanții
    DAS Botoșani, care stabilesc dacă sunt îndeplinite condițiile de acordare a VMI,
    prin verificarea documentelor depuse de solicitanți și efectuarea de anchete sociale
    la domiciliul acestora.
Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...