Patronul firmei din Suceava, care a plantat crinii pe bulevard, neagă costurile exorbitante. Sebastian Jaba spune că amenajarea spațiilor verzi dintre liceele „Luchian” și „Antipa” a costat mai puțin decât s-a vehiculat în ultimele zile.
„Nici nu poate fi vorba de 391.500 de lei. Și nu o spun eu, ci vă arăt cât a plătit primăria. A fost o achiziție directă și noi am ofertat 129.000 de lei, dar s-a executat 124.994 lei, iar la final costurile totale au fost de 148.000 de lei cu TVA”, a precizat Sebastian Jaba, administratorul societății Anista Design, care a pus la dispoziție și situația plăților efectuate de Primăria municipiului Botoșani.
El susține că suma finală a fost mai mică decât s-a ofertat întrucât s-a renunțat la o serie de lucrări. Astfel, la finalul proiectului spațiile verzi trebuiau udate, dar în acea perioadă a plouat și atunci s-a renunțat la aceste lucrări. Administratorul Anista Design SRL susține, de asemenea, că nu există nicio apropiere între firma condusă de el și viceprimarul municipiului Botoșani, Bogdan Buhăianu sau administrația locală a municipiului.
„Noi am ofertat la mai multe proiecte. De exemplu, la prima selecție de oferte pentru proiectul <<Eminescu, o cultură, o rută>> am fost singuri, dar cu toate acestea am fost respinși. Abia după a doua sesiune am semnat contractul”, a adăugat Sebastian Jaba.
Reporterii „Monitorului de Botoșani” au încercat să obtțină informații și de la primărie, dar reprezentanții instituției, începând cu primarul Cosmin Andrei, au refuzat să dea relații.
Primar plasat sub control judiciar
Scandalul a apărut după ce la sfârșitul săptămânii trecute primarul municipiului Cosmin Andrei a fost pus sub control judiciar de procurorii anticorupție, după ce ar fi favorizat o femeie să obțină pentru un post la Direcția de Taxe și Impozite din Botoșani, unitate aflată în subordinea primăriei, oferindu-i subiectele și răspunsurile aferente.
Ulterior, soțul candidatei favorizate a făcut o serie de mărturisiri potrivit cărora primarul a plantat un bulevard întreg de lalele şi crini imperiali pentru soţia lui. „Botoșaniul are lalele și crini imperial pe bulevard doar pentru că îs florile preferate ale soției mele. N-a avut Botoșaniul în viața lui lalele și crin imperial”, a mai povestit bărbatul pentru Știrile ProTV.
Florile cu pricina au fost plantate în cadrul unui proiect derulat de Primăria municipiului Botoșani care viza amenajarea unui spațiu verde de aproximativ 1.350 de metri pătrați pe tronsonul dintre liceele „Antipa” și „Luchian”. Numai că, lucrarea nu a fost executată cu angajați din cadrul Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei Botoșani (n.r. -, care avea personal), ci prin intermediul unei firme private, Anista Design SRL, care a plantat 11.600 de bulbi de crin și 23.100 de bulbi de lalele.
La vremea respectivă, când presa s-a interesat de lucrările cu pricina, cei din primărie au precizat că lucrările au fost scoase la licitație, iar valoarea estimată a achiziției a fost de 129.500 de lei la care se adaugă TVA. Ulterior, pe unele surse s-a vehiculat că valoarea totală – proiect tehnic și execuție – ar fi de 391.500 de lei, cu TVA. Asta în condițiile în care pentru celelalte flori plantate în restul municipiului Primăria ar fi plătit anul trecut 150.000 de lei. Suma a fost contestată acum de firma care a executat lucrarea.
Firmă abonată la proiectele oraşului
Anista Design SRL se ocupă acum de amenajarea noii zone de agrement „Aventura Parc” de la Cornișa. Tot Anista Design a reabilitat și Parcul „Junior” cu 218.000 de lei. Anista Design a câștiga și execuția lucrărilor în cadrul proiectului “Eminescu, o cultură, o rută” în valoare de 2.080.730,87 lei. Și stabilizarea versantului de la Pacea a fost câștigată de aceeași firmă pentru 1.134.781,13 lei.
Înființată în 2009, societatea Anista Design SRL figurează cu sediul în satul Lisaura, comuna Ipotești, din județul Suceava. Acționar și administrator ar fi un tânăr, Sebastian Jaba. Potrivit portalului Listafirme.ro, până prin 2018 cifra de afaceri a societății a fost de numai câteva zeci de mii de lei anual. Din 2017, însă, afacerile au explodat. Așa se face că de la afaceri de 64.537 de lei în 2018 s-a ajuns în 2022 la o cifră de 2.331.346 de lei. O creștere absolut fabuloasă în numai patru ani. Iar dacă până acum vreo șase ani figura cu zero sau un singur angajat, afacerile din 2022 ar fi fost realizate cu un personal de numai 23 de angajați.