spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalJustiție cu întârziere. Cum a ajuns un octogenar bătaia de joc a...

Justiție cu întârziere. Cum a ajuns un octogenar bătaia de joc a sistemului judiciar

Un agent de poliție din Botoșani, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare, a reușit să evite pedeapsa reală datorită prescripției. Dosarul a fost îngreunat de amânări, iar justiția a devenit complice la ignorarea drepturilor victimei. În final, polițistul condamnat rămâne în libertate, iar victima se simte trădată de cei în care ar fi trebuit să aibă încredere.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Unii dintre cei care îmbracă uniforma statului ajung să comită fapte care-i lasă fără replică și pe infractori. Pus să ancheteze cazul unui bătrân prădat de patru tineri, un agent de poliție și-a tras „partea leului”. În loc să returneze victimei banii predați de atacatorii care și-au recunoscut faptele, polițistul a restituit doar o mică parte din sumă. Dat în vileag, agentul de poliție a fost trimis în judecată pentru fals intelectual și delapidare, iar vineri, pe 2 februarie a.c., el a fost condamnat în primă instanță de Judecătoria Botoșani la doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru delapidare. Asta pentru că în timpul procesului a intervenit prescripția răspunderii penale pentru fals.

Tâlharii dovediți restituie banii la poliție

Întâmplarea de la care a plecat totul a avut loc în ianuarie 2016. Atunci, patru tineri din comuna Corni au dat buzna în casa unui octogenar care locuia singur pentru a-i fura banii agonisiţi. Suspecții au acţionat la „pont”, unul dintre ei fiind chiar rudă cu bătrânul. Trezit din somn, bruscat şi ameninţat, octogenarul le-a spus unde ţine banii, iar tâlharii au dispărut în noapte cu 1.950 de lei. Cazul a fost preluat de polițiștii Secției Rurale nr. 1 Botoșani, care în numai câteva zile au reușit să-i identifice pe suspecți, cei patru atacatori fiind și arestați preventiv pentru tâlhărie calificată. De dosar a rămas să se ocupe agentul Ionuț S., iar ancheta a mers destul de repede, Ba mai mult, tinerii au decis să restuie bătrânului banii furați. Așa se face că pe 15 februarie polițistul a întocmit și referatul de terminare a urmăririi penale, menționând că „prin dovezile întocmite în dosar, suma de 1.950 lei a fost înapoiată persoanei vătămate”. Doar că, în realitate, bătrânului îi fusese restituită o mică parte din sumă.

Polițist transformat în escroc

Rudele octogenarului au aflat însă cum a stat treaba, iar în perioada 26 ianuarie 2016 — 19 februarie 2019 între ele și polițist au avut loc nu mai puțin de 32 convorbiri telefonice, inclusiv mesaje SMS, inițiate și primite, solicitându-i restituirea întregii sume de bani. Cu toate acestea, Ionuț S. nu a dat curs cererilor și a preferat să-i amâne timp de doi ani de zile. Asta până pe 27 august 2018, când una dintre fetele octogenarului s-a prezentat în audiență la conducerea Poliției municipiului Botoșani, unde a formulat o sesizare împotriva agentului de poliție privind nerestituirea, de către acesta, a sumelor de bani sustrase din locuința tatălui ei și recuperate de la cei patru autori. Abia atunci polițistul a mers la locuința bătrânului și a restituit 1500 de lei, fără însă a încheia niciun act în acest sens.

Sentință amânată un an de zile 

Cu toate acestea, la finele lui 2019 polițistul a fost trimis în judecată pentru delapidare și fals intelectual. Doar că justiția a funcționat cu lentila unui cronometru defect. Asta pentru că procesul s-a lungit extrem de mult. La un moment dat, avocatul care l-a reprezentat pe polițist a solicitat schimbarea încadrării juridice întrucât, din probatoriul administrat în cauză, nu ar fi rezultat că polițistul şi-ar fi însușit sumele de bani, ci doar a administrat în mod neglijent acele sume de bani. „Acele sume de bani au fost puse pe biroul inculpatului, iar acesta nu a avut o administrare bună, ci defectuoasă”, a invocat avocatul. Instanța a rămas în pronunțare pe 12 ianuarie 2023 doar că hotărârea nu a fost pronunțată anul trecut ci abia vineri, pe 2 februarie a.c., după ce instanța a amânat pronunțarea timp de 16 ori, pe durata unui an de zile. Iar sentința nu este definitivă întrucât părțile au posibilitatea să formuleze apel. Între timp, agentul de poliție a devenit ofițer și s-a transferat la o altă structură a Ministerului Afacerilor Interne. Lungirea procesului ar putea să aducă prescrierea răspunderii penale și pentru delapidare, care ar putea surveni în februarie 2025. În aceste condiții, polițistul ar putea scăpa nepedepsit. În schimb, dacă sentința rămâne definitivă, condamnarea ar putea echivala cu destituirea lui din structurile MAI întrucât sentința l-ar putea face incompatibil cu statul de polițist.

Sistem judiciar defect

În final, bătrânul, victima atât a tâlhăriei, cât și a escrocheriei polițistului, a devenit simbolul unui sistem judiciar defect și al unei justiții care pare să se joace cu drepturile și suferințele cetățenilor. Toată această lungire a procesului a venit în condițiile în care art. 391 din Codul de procedura penală stabilește clar că deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii judecătorești se face într-un termen de 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. Ulterior, instanța poate amâna succesiv pronunțarea, fără ca fiecare amânare să depășească 30 de zile. Oricum, amânările de pronunțare nu pot depăși 120 de zile de la închiderea dezbaterilor, ori dezbaterile s-au încheiat pe 12 ianuarie 2023, iar hotărârea a fost pronunțată abia pe 2 februarie a.c., după mai bine de un an. Altfel spus, după ce a fost prădat, bătrânul a ajuns bătaia de joc a polițistului, dar și a instanței. Și nu e singurul caz în care justiția dă cu stângul în dreptul. Victimă a unei agresiuni comisă în 2016, un septuagenar din județ a așteptat mai bine de șapte ani să i se facă dreptate. În tot acest timp, el a trecut printr-un adevărat calvar taman în fața celor care ar trebui să facă justiție. Nu a fost etapă a procesului judiciar în care bărbatul să nu fie bătaia de joc a celor din justiție. Și în ceasul al 12-lea, când dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Suceava, botoșăneanul a așteptat sentința mai bine de un an. Au fost nu mai puțin de 23 de amânări de pronunțare, în condițiile în care faptele s-au prescris încă din 2022. Aceste înșiruiri nu fac altceva decât să arunce o umbră asupra credibilității instituțiilor și să ridice serioase semne de întrebare cu privire la integritatea unor reprezentanți ai legii și la eficiența sistemului judiciar.

Polițist trimis să muncească în folosul comunității

Polițistul condamnat la doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru delapidare ar trebui să respecte mai multe măsuri și obligații, dacă sentința rămâne definitivă. Ca pedepasă complementară, magistrații i-au interzis dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de un an, de la data rămânerii definitive a sentinţei. Timp de doi ani, el va trebui să se prezinte la Serviciul de Probațiune Botoșani, la datele fixate, să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa, să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței şi orice deplasare care depășeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență, să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Casei Memoriale „Nicolae Iorga” Botoșani sau în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, pe o perioadă de 60 de zile. Totodată, a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...