Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală, marcată în fiecare an la 30 ianuarie a.c., a reprezentat astăzi startul unei ample campanii pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar.
Campania a fost lansată de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, prin intermediul Biroului Siguranța Școlară, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani. Sub deviza „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, campania se desfășoară în perioada ianuarie – iunie 2024.
Scopul campaniei
Potrivit organizatorilor, scopul principal al acestei campanii este creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de violență școlară în rândul elevilor. Aceasta se va realiza prin informarea și înțelegerea noțiunilor din domeniul juridic și prin sensibilizarea părinților cu privire la comportamentele de risc și situațiile vulnerabile la care elevii pot fi expuși.
La nivelul a cinci unități de învățământ din județ, campania va organiza un concurs dedicat elevilor din clasele a VI-a – a VIII-a. Acest concurs vizează elaborarea unui material de informare și prevenție, în care elevii vor fi invitați să creeze un logo privind siguranța școlară și un slogan însoțitor pentru prevenirea violenței școlare. Concursul se va desfășura la trei etape – locală (în cadrul unității de învățământ), județeană și națională.
Potrivit reprezentanților IPJ Botoșani, violența asupra elevilor acoperă diverse forme de abuz, cum ar fi cel fizic, verbal, emoțional, sexual, neglijare, exploatare sexuală, trafic, violență prin internet, violență de gen, hărțuire sexuală, etc. Aceasta include atât violența între elevi, cât și rele tratamente comise de adulți în poziție de răspundere sau în relație de încredere cu copilul.
În acest context, IPJ Botoșani a desfășurat, în anul școlar curent, 564 de activități de informare și prevenire, dintre care 131 s-au axat pe prevenirea infracțiunilor comise cu violență și 72 pe combaterea bullying-ului și cyberbullying-ului.
De asemenea, au fost efectuate 177 de controale privind sistemele de securitate private în unitățile de învățământ, și au avut loc 879 de activități de patrulare ale dispozitivului de ordine și siguranță publică sau poliție rutieră.