Șefii instituțiilor de cultură din Botoșani s-au plâns ministrului Raluca Turcan de lipsa personalului specializat. Potrivit acestora, mulți angajați ajung la vârsta pensionării și sunt din ce în ce mai puțin tineri care accesează acest domeniu la stat.
Întâlnirea a avut loc joi, 25 ianuarie, la Palatul Administrativ. Lucian Băleanu, directorul adjunct al Teatrului „Mihai Eminescu”, a fost cel care a deschis subiectul lipsei de specialiști. Acesta susține că teatrele nu duc lipsă de actori, ci de personal tehnic precum, operatorii de lumină.
„În momentul de față, la teatru avem un aflux foarte mare de absolvenți de actorie, nu poate absorbi piața cu teatrele din România absolvenții de actorie. La polul opus lipsa specialiștilor, nu avem personal tehnic școlarizat. În acest moment, Teatrul „Mihai Eminescu” are doi operatori de lumină care s-au pensionat, îi rugăm noi să vină să ne ajute la spectacole pentru că nu găsim tineri specialiști, nu mai există așa ceva”, a declarat Lucian Băleanu, director adjunct al Teatrului „Mihai Eminescu”.
Instituția s-a arătat dispusă să ajute tinerii să deprindă meseriile tehnice, însă s-a confruntat cu o altă problemă, cea a reorientării către sfera privată.
„Dacă îi preluăm noi pentru școlarizare, în momentul în care își termină studiile sau cursurile, se duc în privat sau în altă parte, pentru că salariile sunt infernal de mici”, a mai adăugat acesta.
„Vin și lucrează alături de noi oameni care sunt pasionați de domeniu, fără a avea neapărat o pregătire”
Printre cei care au luat cuvântul pentru a semnala această problemă s-a numărat și managerul Centrului de Creație. Iustina Irimia a amintit că nu există școli de pe băncile cărora să iasă tineri instruiți în cultura tradițională.
„În cultura tradițională nu prea există școlarizare, specializare și atunci vin și lucrează alături de noi oameni care sunt pasionați de domeniu, fără a avea neapărat o pregătire în acest domeniu”, a spus Iustina Irimia, managerul Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani.
„Încă nu mi-e foarte clar cum putem să procedăm”
Însă ministrul Raluca Turcan a spus că nu știe cum să gestioneze situația specialiștilor care lipsesc din instituțiile botoșănene.
„Pe partea de motivare a debutanților, să zicem că o rezolvăm prin legea salarizării, colegii din Guvern îmi spun că cel mai târziu la 1 ianuarie 2025 va intra în vigoare noua lege a salarizării. (…) Pe partea de specialiști care să intre în domeniul cultural încă nu mi-e foarte clar cum putem să procedăm. Dacă sectorul este mai atractiv salarial, atunci și specialiștii să intre în școală să facă, fie că vorbim de școli profesionale, fie că vorbim de universități”, a spus Raluca Turcan.