Incident mai puțin obișnuit în ultima ședință a Consiliului Județean (CJ) desfășurată vineri (n.r. – 26 ianuarie a.c.). Pentru că au anunțat că se vor abține de la vot, liberalii au ajuns să fie amenințați că vor fi trecuți pe o „listă” pentru a putea fi chemați în instanță în cazul unui eventual proces.
Totul a plecat după ce conducerea CJ a inclus pe ordinea de zi a ședinței un proiect de hotărâre ce viza ajustarea cu indicele de inflație a tarifelor percepute de firmele care administrează groapa de gunoi a județului. De la începutul dezbaterilor, vicepreședintele CJ, Bogdan Dăscălescu, a anunțat că liberalii se vor abține de la vot, semnalând că această creștere a tarifelor ar trebui amânată, ținând cont de ritmul nesincronizat al creșterii veniturilor populației. „Consider că am putea amâna această creștere a tarifelor ținând cont de faptul că veniturile populației într-adevăr nu se indexează în același ritm. De asta nu pot susține acest proiect. Grupul PNL se va abține de la vot”, a spus Bogdan Dăscălescu, amintind că tarifele tocmai fuseseră actualizate și anul trecut.
Cu toate acestea, decizia de a se abține a fost întâmpinată cu amenințări din partea președintelui Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, care a invocat respectarea legislației și a avertizat că aceasta ar putea duce la procese în instanță. Federovici a argumentat că, potrivit ordinului emis de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), tarifele trebuie indexate la fiecare trei luni. În caz contrar, operatorul de salubritate ar avea dreptul să acționeze în instanță. „Drept urmare, toate persoanele care se vor abține sau care vor vota împotrivă – rog secretariatul ședinței – să fie nominalizate individual, ca în situația în care suntem dați în judecată să știe că votează în cunoștință de cauză”, a spus Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.
Consilierul liberal Gabriel Alecsandru a catalogat această abordare drept o „amenințare”, subliniind că este inacceptabil ca aleșii să fie constrânși în mod direct în exercitarea dreptului lor democratic de a vota conform convingerilor lor. Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat cu 16 voturi „pentru” și 14 „abțineri”, moment în care liberalii au răsuflat ușurați, exclamând că au „scăpat de judecată”.
Proiectul de hotărâre prevede o ajustare a tarifelor pentru serviciile de gestionare a deșeurilor, iar noile prețuri vor afecta direct buzunarele locuitorilor. De exemplu, tarifele de depozitare și sortare a deșeurilor vor crește în medie cu circa doi lei pe tonă, măsură care va intra în vigoare de anul acesta, după votul în plenul CJ. Doar că acest aspect nu a fost în centrul dezbaterilor, ci mai degrabă controversa legată de procedura și presiunea exercitată asupra liberalilor pentru a obține votul favorabil la ajustarea tarifelor. Acest episod ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă cu privire la pericolul derapajului de la principiile democratice în fața presiunilor politice și a amenințărilor subtile.