spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalCoşmar pentru pompieri la Spitalul Judeţean. Pacienţii sunt fără apărare în cazul...

Coşmar pentru pompieri la Spitalul Judeţean. Pacienţii sunt fără apărare în cazul unui dezastru (video)

Siguranţa pacienţilor din cea mai mare unitate sanitară din judeţ este pusă în pericol de un rond de flori. Oricât de banală sau hilară ar părea, realitatea bate orice scenariu de film la Botoșani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cel mai recent exerciţiu efectuat de reprezentanţii ISU la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Mavromati nu a rămas fără reproşuri şi divergenţe. Asta pentru că pompierii au scos din nou în evidenţă ceva deja ştiut şi chiar reclamat de unii medici din cea mai mare unitate sanitară.

Pacienţii din secţiile cele mai dificile, precum chirurgie, ortopedie şi mai ales terapie intensivă, sunt practic condamnaţi să ardă de vii în cazul unui incendiu puternic, precum cele petrecute în alte spitale din ţară. Asta pentru că aceste secții sunt situate la etajele 6 şi 7 ale clădirii. În ciuda faptului că majoritatea pacienţilor nu pot fi deplasaţi pe propriile picioare, mulţi fiind conectaţi chiar la aparate.

„Partea de evacuare este aproape imposibilă”

Reprezentanţii secţiei ATI au reclamat în mai multe rânduri situaţia.

„Deja de ceva timp suntem subdimensionați ca și spațiu. Aparatura este din ce în ce mai multă, spațiul de depozitare este deja limitat, nemaivorbind de situarea acestei secții la etajul 7 al spitalului. Și când vorbim de partea de evacuare a pacienților în caz de incident, partea de evacuare este aproape imposibilă”, a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă în urmă cu câteva luni, medicul primar de anestezie şi terapie intesivă, Claudia Malancea, la acel moment şefa ATI din cadrul SJU Mavromati.

Situaţia locaţiei problematice a fost prezentată atât conducerii spitalului, cât şi conducerii Consiliului Judeţean. „Eu personal am prezentat situația la nivel de Consiliu Județean, am prezentat-o la momentul respectiv și conducerii spitalului. Sunt lucruri care sunt discutate și bine cunoscute. Soluții pe moment nu sunt. La Terapie Intensivă trebuie respectate niște norme, niște dimensiuni specifice, deoarece pe partea de mobilizare a unui pacient este necesar mult personal și atunci spațiul trebuie să fie generos”, a mai spus medicul Claudia Malancea.

Pompierii nu au loc din cauza unui rond cu flori

Secţia este situată la o înălţime de peste 25 de metri de la sol, iar evacuarea pacienţilor imobilizaţi ar fi aproape imposibilă chiar şi cu ajutorul platformelor noi de la ISU.

O eventuală intervenţie a pompierilor, cu autospecialele de mari dimensiuni şi mai ales cu platforma de lucru la înălţime, esre aproape sortită eșecului, în parcarea subdimensionată a unităţii sanitare. Şi, mai mult, la ultima vizită de recunoaştere în teren, pompierii au fost şocaţi de un motiv invocat pentru lipsa de spaţiu din parcare. Rondul imens de flori din faţa unităţii sanitare nu poate fi eliminat decât peste aproape patru ani. Asta pentru că, proiectul făcut pe genunchi pentru reabilitarea UPU din fonduri europene, a cuprins şi acel rond de flori.

Soluţii căutate de conducerea spitalului pentru mutarea pacienţilor

„În aceste moment rondul din parcarea principală a spitalului „Mavromati” este legat de proiectul de extindere UPU. După cum știți, până nu trec cei 5 ani de la finalizarea lucrărilor, nu se poate micșora acest rond. Noi facem demersuri necesare, pentru că, în acest moment, parcarea este mult subdimensionata față de solicitări, față de personalul spitalului, față de aparținători şi de bolnavii care se adresează Spitalului Județean. Căutăm soluții pentru a găsi alte spații de parcare pentru mașinile care vor intra în curtea spitalului. Având în vedere ca vor începe şi lucrările pentru noul ambulatoriu de specialitate, clar că vom fi iar deficitari din acest punct de vedere al parcărilor”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, managerul SJU Mavromati.

Aceasta a declarat că soluția ar fi în acest caz o clădire nouă pentru ATI.

„După cum știți, în cadrul Spitalului Județean, de când s-a înființat acest spital, secția de terapie intensivă se află la un etaj superior, la etajul 7. Noi încercăm să facem demersurile necesare pentru a realoca secția de terapie intensivă. Cel mai bine ar fi într-un corp nou de clădire, unde să fie împreună cu blocul operator, undeva să fie cu maxim 2 etaje. Deocamdată secția de terapie se află la etajul 7 şi vedem ce putem face pentru a realoca acest spațiu.

La toate spitalele care sunt cu mai multe etaje şi având în vedere cazuistica şi pacienții de la terapie intensiva care sunt imobilizați la pat, sunt legați de niste aparate, de niste injectomate, clar ca nu este ușor să poţi evacua un pacient de la etajul 7 comparativ cu un pacient de la etajele 1 si 2. De asta noi încercăm sa facem aceste demersuri, şi o să găsim soluții pentru a realoca acest spațiu de la terapie intensiva”, a mai spus managerul SJU.

ISU afirmă că sunt luate toate măsurile pentru siguranța pacienţilor

Potriivt reprezentanților ISU Botoșani, clădirile spitalicești au fost proiectate pentru a îndeplini cerințele privind securitatea la incendiu a utilizatorilor. La Spitalul Județean există trei case de scări interioare de evacuare a pacienţilor, toate fiind prevăzute cu uși care au o rezistență la foc de minim 60 de minute. (față de minim 15 minute cât sunt obligatoriu conform normativului P118/99).

Ca și soluție pentru evacuarea pacienţilor netransportabili, în urma lucrărilor de modernizare efetuate la corpurile A, B și C ale Spitalului Județean (unde sunt și secțiile respective), proiectantul a prevăzut, suplimentar, un lift de evacuare.

Accesul autospecialelor de intervenție se face pe cel puțin două laturi ale spitalului.

“Prin urmare, intervenția se poate face atât prin exterior, pe cel puțin două laturi, cât și prin interior, pe scările de evacuare și cu liftul de evacuarea.

Secțiile sunt dotate cu instalație de detecție-semnalizare incendiu, instalație de hidranți interiori și exteriori, precum și iluminat de evacuare (conform normativelor în vigoare la data realizării lucrărilor).

Potrivit legislației în vigoare, atributul primei intervenții este al personalului de pe locul de muncă. Aceștia au obligația de a evacua pacienții până la sosirea forțelor de intervenție.

Spitalul Județean are autorizație de securitate de incendiu din luna martie 2015”, a precizat ofițerul Dorina Lupu, din cadrul ISU Botoșani.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...