O parte dintre angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani vor beneficia în continuare de un concediu suplimentar pe motiv că lucrează în condiții periculoase.
Lista posturilor va fi validată vineri, pe 26 ianuarie a.c., în cadrul unei ședințe ordinare a Consiliului Județean (CJ). Asta după ce în Acordul colectiv de muncă încheiat în septembrie 2023 la nivelul DGASPC s-a menționat că „funcționarii publici care lucrează în condiții periculoase sau vătămătoare beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de 8 zile lucrătoare”.
Acordarea zilelor suplimentare ar urma să se facă în baza unui Buletin de determinare prin expertizare a locurilor de muncă emis de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani emis la începutul lui decembrie 2023. În documentul DSP sunt prezentați factorii identificați pe categorii de personal și locuri de muncă, însă aceste elemente nu au fost făcute publice nici de reprezentanții DGASPC și nici de către CJ. De altfel, în raportul de specialitate atașat la proiectul de hotărâre a CJ nu se face nicio mențiune nici măcar în privința numărului de angajați care se vor bucura de acest drept.
„(…) Acordarea dreptului la concediu de odihnă suplimentar pentru funcționarii publici nu generează costuri suplimentare și nu va avea impact asupra atribuțiilor de serviciu ale salariaților pentru buna desfășurare a activității instituției”, se arată în raportul de specialitate. Altfel spus, cheltuielile nu vor crește și nu va fi nevoie de angajarea de personal suplimentar.
Primele discuții în CJ pe această temă au apărut în vara lui 2022. Atunci, consilierii liberali s-au opus la vot. Cu toate acestea, acordarea concediului suplimentar a trecut prin plen, cu votul majorității, fără să se facă vreo mențiune care sunt acele condiții de muncă atât de grele și de ce s-a optat pentru un număr de zile apropiat de zilele maxim permise de lege. La fel, nu s-a făcut nicio referire la măsurile care ar trebui luate pentru a diminua în viitor numărul de posturi aflate în sub incidența condițiilor grele, periculoase sau vătămătoare de muncă.
…intre timp in mediul privat unde exista productivitate, performanta se lucreaza de exemplu ture de noapte, conditii de toxicitate in fabrici de productie vopsele, detergenti cu masti de enzime cu rezerve, in hale de productie textile unde pe alocuri inca sunt conditii improprii iarna-vara…munca continua unde daca nu ai chef de lucru vei fi dat afara pentru niste salarii in mare parte mai mici decat cele de la stat, parte din el ducandu-se (prea mult brut/angajat) la buget si apoi parte din el, la unii angajati de stat, la unele posturi inventate, ineficiente, politizate care nu stiu ce sporuri idioate sa mai inventeze, cum sa suga bani, acei angajati din „familia largita” a politicienilor, cu programul de „gravide”. Oare cine cu adevarata contribuie la prosperitatea tarii defapt?…