spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalPerformanţă pentru o elevă de clasa a VIII-a la un concurs de...

Performanţă pentru o elevă de clasa a VIII-a la un concurs de matematică

O puștoaică de gimnaziu i-a depășit pe liceenii matematicieni la un concurs de matematică al laurienilor.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Tradiționalul concurs de matematică “Octav Onicescu” al laurienilor și-a desemnat câștigătorii celei de a XXIV – a ediție. Desfășurată în week-endul ce tocmai a trecut, competiția interjudețeană a adus la Botoșani iubitori ai matematicii din Suceava, Iași, Neamț și București, alături de participanții din municipiile Botoșani și Dorohoi.

65 de liceeni și o elevă de clasa a VIII-a de la colegiul bucureștean ”Tudor Vianu” s-au întrecut în rezolvarea subiectelor pregătite de comisia de organizare formată de profesorii de matematică ai C.N. ”A.T. Laurian”. Iar frumoasa surpriză a venit odată cu rezultatele, când câștigătoarea marelui premiu a fost desemnată tocmai Ioana Vlădoiu, bucureșteanca de clasa a VIII-a. Nici botoșănenii nu au lipsit de pe podium, pentru că, după premiul I, meritat, conform punctajului final, de suceveanul Rareș-Aurel Poinaru, de la C.N. ”Ștefan cel Mare”, câștigătorii premiilor II și III au fost Maia – Alexia Ungureanu de la C.N. ”Mihai Eminescu” din Botoșani și Adrian Ștefan Morcov, botoșănean ce învață pe băncile Liceului Internațional de Informatică din București.

Juriul, condus de Conf.dr. Mihai Gontineac al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a fost generos și a acordat 15 mențiuni, pentru că subiectele au fost, ca de obicei, cu un grad mare de dificultate, iar elevii ce au înregistrat punctaj mare meritau apreciați și recompensați.

“A fost o ediție frumoasă”

Ieșenii Emilia Mihuț, Roxana Aramă și Ana Tudora de la ”Emil Racoviță” și ”Costache Negruzzi” au obținut primele mențiuni, urmați fiind și de laurieni, suceveni, sau elevi ai Liceului ”Regina Maria” din Dorohoi.

”A fost o ediție frumoasă, ne-am reîntâlnit cu drag cu colegii din județele participante, unii au ajutat la corectat și pentru asta le-am mulțumit. Le mulțumesc și colegilor mei din Colegiul Național ”A.T.Laurian” care au fost parte din comisia de organizare ce a făcut posibilă și ediția din acest an a concursului ”Octav Onicescu”. Datorăm mulțumiri și domnului conf.dr. Mihai Gontineac, de la Facultatea de Matematică a Universității ieșene ce a vegheat la corectitudinea concursului din postura dumnealui de președinte al concursului”, a declarat la finalul competiției președintele executiv, profesorul Adrian Panaete.

Motivaţia organizării acestui concurs a fost, în primul rând, aceea de a aduce un omagiu ilustrului matematician, remarcabilă personalitate ce face parte din elita Colegiului Naţional “A.T. Laurian“, din Botoşani, dar şi ideea de a da o nouă abordare concursurilor de matematică.

Subiect unic pentru toți participanții

concurs de matematicăNoutatea constă în elaborarea subiectului unic pentru toţi elevii participanți, dezvoltând inteligenţa, iscusinţa, de fapt abilităţile matematice pure. Subiectele suportă abordare din partea elevilor indiferent de anul de studiu, nefiind axate pe tehnică precum subiectele tradiţionale ale olimpiadelor şcolare, ci urmărind creativitatea participanţilor, descoperirea elementului subtil din fiecare problemă. De tipul celor de la proba de baraj a olimpiadelor naţionale și internaţionale, acestea au un grad de dificultate mai scăzut, astfel încât să fie accesibile unui număr cât mai mare de elevi.

Conceperea problemelor este, de regulă, rezultatul colaborării dintre profesorii Adrian Boţan şi Adrian Panaete, alături de ei fiind, în acest an, și colegii Dora Alexe, Liliana Tomiță, Lili Pricope, Gianina Cantoreanu, Ciprian Apetrei și Sebastian Mihalache. La corectare au fost ajutați și de colegii Liviu Tiron și Laurențiu Macovei de la C.N. ”Mihai Eminescu”, respectiv Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga”. În realizarea acestui proiect laurienii au fost sprijiniți de Societatea de Științe Matematice din România – Filiala Botoșani, al cărui președinte este profesorul Ioan Ciobănașu Ioan, dar și de Asociația Comitetelor de părinți din CN ”A.T. Laurian”.

În realizarea acestui proiect laurienii au fost sprijiniți de Societatea de Științe Matematice din România -Filiala Botoșani, al cărui președinte este profesorul Ioan Ciobănașu Ioan, dar și de Asociația Comitetelor de părinți din CN ”A.T. Laurian”.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...