În perioada 28 februarie – 1 martie 2024, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani (CJCPCT) organizează cea de-a XIV-a ediție a Târgului Mărțișorului.
Manifestarea are ca obiectiv principal menținerea activității de confecționare a mărțișoarelor, aceste talismane nelipsite în comunitățile rurale de altădată. Participanții trebuie să expună mărțișoare realizate manual. Nu sunt acceptate în cadrul târgului mărțișoare achiziționate din comerț sau realizate de meșteri/artizani/participanți într-o manieră care să imite linia produselor de serie.
Criterii de selecție:
- folosirea firului de lână, firul răsucit: alb-negru, alb-roșu;
- reprezentarea amuletei cu bănuț sau cu vechi simboluri precum gărgărița, coșarul, ghiocelul, acestea devenind deja tradiționale în timp;
- creativitatea și expresivitatea mărțișoarelor confecționate;
- evitarea pe cât posibil a unei matrițe unice;
- înlăturarea tendinței de a fi uniformizate aceleași motive abordate.
„Participanții pot aduce mostre la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, Str. Unirii, Nr.10, Compartiment Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale, de luni până vineri, între orele 10:00 – 16:00, vinerea de la 10:00 – 14:00 sau pot trimite fotografii pe adresa de e-mail: etnografie@centrulcreatieibt.ro. Perioada de selecție va fi până la data de 2 februarie 2024”, au anunțat reprezentanții Centrului Creației.
Perioada de selecție va fi până la data de 2 februarie. Târgul va avea loc pe Pietonalul Unirii, în perioada 28 februarie- 1 martie. Deschiderea oficială este programată în ziua de 28 februarie, începând cu ora 12:00.
Masă și cazare pentru meșterii participanții
Pentru creatorii din alte județe și localități, organizatorii vor asigura cazarea și masa pe toată durata târgului, iar masa de prânz va fi asigurată tuturor participanților. Centrul Creației va suporta transportul în limita bugetului alocat acțiunii, transportul fiind asigurat și de către instituțiile de care aparțin meșterii sau de către aceștia.
Organizatorii asigură spații de expunere fără percepere de taxe în limita locurilor disponibile.
Mai multe detalii cu privire la regulament pot fi consultate pe site-ul instituției.